Döviz kurudaki artış içkiden ilaca her şeyin fiyatlarına yansıyor. İçki fiyatlarına yeni zam gelirken ilaçta şubat ayında ciddi artışlar bekleniyor. Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, alkole dün itibarıyla zam geldiğini açıkladı. Aybaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, viski ve votka fiyatlarının yaklaşık yüzde 5 zamlandığını belirterek, "Alkol zammı hayırlı olsun artık durdurulamayacak gibi" ifadesini kullandı. Aybaş ayrıca, "Bunlar maliyet ve kur zammı daha ÖTV zammı kapıda" dedi. Kasım ayının başında da Efe Alkollü İçecekler Ticaret A.Ş.’ye ait rakı çeşitlerine zam gelmişti.
"En az yüzde 35-36 artışa ihtiyaç var"
İlaç fiyatlarında şubat ayında en az yüzde 35 oranında zam bekleniyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, kur etkisi ve ham maddeye erişimde yaşanan küresel sıkıntılar nedeniyle piyasada bazı ilaçların bulunmasında sıkıntı olduğunu; bazı ilaçlarda da 30-35 gün olması gereken stok seviyelerinin 1 haftaya düştüğünü söyledi. İlaç şirketleri olarak, halkın ilaçsız kalmaması için büyük çaba gösterdiklerini ve çok sayıda ilacı zarar ederek piyasaya sunduklarını belirten Barut, ancak bu kur seviyeleri ile ilaç üretimi ve ithalatının sürdürülebilir görünmediğini söyledi. Barut, şubat ayında güncellenecek ilaç fiyatlarında en az yüzde 35-36 artışa ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Türkiye’de ilaç fiyatları, yılda bir kez güncelleniyor. Ancak güncel avro kuru ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan kur seviyesi arasındaki fark, özellikle kurun yükseldiği dönemlerde ilaç tedarikinde sorunlara yol açıyor. İlaçların fiyatlandırılmasında kullanılan avro değeri, Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından her yıl şubat ayında güncelleniyor. Mevcut durumda ilaçların fiyatlandırmasında kullanılan avro/TL kuru 4,5786 olarak kabul ediliyor. Ancak reel avro/TL kuru şu anda 13,6 seviyelerinde bulunuyor.
Konu ile ilgili Reuters’a değerlendirmelerde bulunan İEİS Başkanı Barut, şu anda piyasada bazı ilaçlara erişimde sıkıntı olduğunu doğrulayarak, “Bazı ilaçların olmadığı bir gerçek. Bu durum ithal ilaçlarda da var, burada ürettiğimiz ilaçlarda da var” dedi. Sorunun bir kısmının kurlardan, bir kısmının ise küresel olarak hammaddeye erişim sıkıntısından kaynaklandığını belirten Barut, “Mesela soğuk algınlığında kullanılan vitamini yurt dışından getirtemiyoruz. Çünkü ham madde bulamıyoruz. Bu kurlarla alakalı değil, genelde aktif maddelerin üretiminde de sıkıntı yaşanıyor. Bundan da ilaç yokluğu olabiliyor” dedi.