Diyetisyenlik, Türkiye'de son yıllarda popüler hale gelen bir meslek. Diyetisyenlik eğitimini tamamlayan üniversite mezunları kendi ofislerini açarak beslenme danışmanlığı hizmeti vermeye başlayabiliyor. Ancak geçtiğimiz gün bazı merkezlerin kapatılması soru işaretlerine yol açtı. Merkez açarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Merkezler neden kapatılıyor?
“Diyetisyenlerin merkezlerinin kapatıldığı yönünde haberler gelince, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden ruhsatsız olan yerlerin kapatıldığı yönünde bilgi aldık” diyen Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, “Bakkal bile ruhsatla açılıyor ama maalesef böyle bir üzücü durumlar olabiliyor. Diyetisyenler ruhsatlarını belediyeden alıyor. Sağlık meslek mensubu olmaları nedeniyle, ruhsatlarını sağlık bakanlığından alsınlar diye çalışmalar devam ediyor. Son onay noktasındayız. Doğrusu da iş yeri ruhsatının sağlık bakanlığınca verilmesi. Şu süreçte belediyeye müracaat ettiğinde ruhsatlandırıyor. Neden ruhsatsız çalıştıklarını bilmiyoruz açıkçası. Ruhsatsız olan yerler dernek olarak bizi de zor duruma soktu. Meslektaşlarımızın yanında durup katkı vermek istiyoruz ama işyeri ruhsatsız olunca yasal mevzuatı tamamlamamış oluyor. Derneğin de hareket alanı kalmıyor” diyor.
1219 sayılı yasadaki diyetisyen ifadesine göre, ‘sağlıklı bireylerle ilgili uygulamalarda’ tek başlarına çalışıyorlar. Eğer bir hasta ile çalışacaklarsa, hastanın tanısının hekim tarafından konulmuş ve diyetisyene yönlendirilmiş olması gerekiyor. Diyetisyenler hastalık tanısı koymuyor, tanısı konulmuş hastaların beslenmesini planlıyor.
'En az bir kez yüz yüze görüşülmeli'
Online beslenme danışmanlığı ile ilgili hali hazırda bir yasa yok ama Sağlık Bakanlığı'nın tele tıp uygulamaları kapsamında bu uygulama belli ölçüde kullanılıyor. “Süreç buraya evriliyor, düzenleme ile çerçevesinin çizilmesi lazım. Dernek olarak çerçeve çizmek istiyoruz ama şu an bir boşluk ve kaotik bir durum var” diyen Doç. Dr. Ayhan Dağ, “Benim fikrim, danışanla diyetisyenin en az bir kez yüz yüze gelmesi gerektiği yönünde. Sürecin tamamının online sürdürülmesi mümkün değil. İlk geldiğinde ölçümleri ve planlaması var. Her şeyin online olması çok uygun gibi görünmüyor” diyerek online danışmanlık ile ilgili fikirlerini aktardı.
Takviye satmamalılar
Bazı merkezlerde yapılan besin takviye satışları ile ilgili de bilgiler aldıklarını söyleyen Doç. Dr. Ayhan Dağ, “Beslenme danışma merkezinde göreviniz, beslenme programlamaktır, takip etmektir. Besin takviyeleri ya da ürün satılmamalıdır” dedi.