Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) halihazırda sırasıyla günde 40 mg ve 45 mg vitamin alımı tavsiyesinde bulunuyor.
Tavsiye edilen miktar 1944 tarihli
Fakat American Journal of Clinical Nutrition adlı bilimsel mecrada yayımlanan yeni çalışmanın arkasındaki akademisyenler, tavsiye edilen vitamin seviyelerinin 1944 tarihli çalışmanın ardındaki yöntemleri 'şoke edici' diye nitelendirdi.
Sorby Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırmanın amacının besin arzının az olduğu II. Dünya Savaşı esnasında Britanyalıların beslenme seviyesini belirlemek olduğunu dile getiriyor.
'Böyle bir çalışma şimdi asla kabul görmez'
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, çalışmanın lideri Profesör Philippe Hujoel şunları söyledi: "C vitamini deneyi şoke edici bir araştırma. Kişilerin C vitamini seviyelerini uzun vadede azalttılar ve hayati tehlike oluşturan acil durumlar yarattılar. Böyle bir çalışma şimdi asla kabul görmez."
Yaralar geç iyileşt
Çalışma kapsamında katılımcılara ortalama 9 ay boyunca günde 0, 10 ve 70 miligram C vitamini verildi. Bu dönemde katılımcılarda deneysel yaralar açıldı. Yara iyileşmesinin zayıf olması iskorbüt göstergesi olduğu için araştırmacılar yeterli C vitamini miktarını saptamak için 'yaranın gücünü' bir ölçüm aracı olarak kullandı.
DSÖ'nün önerdiğinin 2 katına tekabül ediyor
Prof. Hujoel şunları ekledi: "Sorby verilerinin yeniden incelenmesinden elde edilen bulgular DSÖ tavsiyesinin yaranın gücünün zayıf olmasını önlemek için çok düşük olduğunu gösteriyor. Bu şekilde bir C vitamini alımı, DSÖ'nün önerdiği günlük 45 mg C vitamini alımının iki katından fazlasına tekabül ediyor fakat Ulusal Tıp Akademisi (National Academy of Medicine) ve (başka) ülkelerin kurullarının oluşturduğu yönergelerle uyumlu."
C vitamininin 3 ana işlevi
NHS'e göre askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin üç ana işlevi var.
Bunlar arasında hücrelerin korunmasını ve sağlıklı kalmasını sağlamak; cildin, kan damarlarının, kemik ve kıkırdakların sağlığını sürdürmek ve yara iyileşmesini sağlamak var.
C vitamini kaynakları
İyi C vitamini kaynakları arasında portakal gibi turunçgiller, biber, brüksel lahanası, patates, kimçi, çilek, kuşüzümü ve brokoli bulunuyor.
Fotoğraf: DHA