Burun tıkanıklığı neden olur, işte burun tıkanıklığını ilaçsız açan yöntemler

Gripli günler geldi çattı. Burun tıkanmasına ne iyi gelir, burnu açan yöntemler, burun tıkanıklığı evde nasıl giderilir, burun tıkanıklığı neden olur, tıkanıklık baş ağrısı yapar mı sizler için derledik.

Burun tıkanıklığı, burun içerisinde konka denilen et parçalarının ödemlenmesi sonucu büyümesinden meydana geliyor. Bu iltihaplanma da genellikle grip gibi nedenlerle meydana geliyor. Bu şikâyete genellikle sinüslerde dolgunluk hissi ve baş ağrısı gibi diğer çeşitli belirtiler de eşlik edebilir. Burun tıkanıklığı genellikle hekimlerin bilgisi ve önerisi dahilinde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ile kontrol altına alınabiliyor. Uzun süreli devam eden burun tıkanıklıklarında ise medikal tedavi gereksinimi olabileceği için dikkatli olunmalı.

İlaçsız nasıl geçer?

Burun tıkanıklığı sorunu burun estetiği (rinoplasti) operasyonlarının da ana nedenlerinden birini oluşturuyor. Burun estetiği operasyonlarının bu kadar yaygınlaşmasında temel sebeplerden biri de burun tıkanıklığına bağlı olarak gelişen, nefes almada zorluk ve uyku problemlerini ortadan kaldırmak olabilir. Eğer yalnızca ödemse sorun, işimiz biraz daha kolay; ödemi basit yöntemlerle çözebiliriz. Burun tıkanıklığını gidermenin ilaçsız yollarını derledik.

1.Tuzlu su yöntemi

Burun tıkanıklığını açmanın en etkili yöntemlerinden biri tuzlu su. Burnunuza damlatacağınız ya da çekeceğiniz az miktarda tuzlu su, mukusun dışarı çıkmasına neden olacaktır.

2. Buhar uygulayın

Sıcak uyguladığınız yerdeki damarlar genişleyeceğinden oradaki sirkülasyon hızlanır, dolayısıyla ödem daha hızlı bir şekilde çözülür dolayısıyla sıcak çay çorba içmek, hatta direkt olarak kaynamış bir suyun altında yüzünüzü tutmak burnunuzun açılmasını sağlayacaktır.

3. Mentollü bir şeyler soluyun

Mentol burundaki reseptörleri uyardığı için burnunuza daha fazla hava akışı oluyormuş hissini verecektir. Aslında bu bir yanılsamadır ama yine de anlık olarak rahatlatır, daha iyi nefes alıyormuşsunuz hissi uyandırır.

3. Sümkürmekten kaçının

Tabii ki nezleyken veya burnunuz tıkalıyken burnunuzu sümkürme ihtiyacı hissedersiniz ama bu işlemle yarattığınız basınç yine konkalarınızdaki ödemin daha kalıcı olmasına sebep olacaktır. Burnunuz akıyorsa sadece silin.

4. Odanızı nemlendirin

Kuru hava soluyorsanız zaten hassas olan burnunuz ve boğazınızı irite edersiniz. Esansiyel yağlar kullanabilirsiniz, mesela çay ağacı yağı iyi bir nefes açıcıdır.

5. Uyurken yüksek bir yastık kullanın

Yerçekiminden yararlanarak hem burnunuzun akmasına yardımcı olursunuz, hem de konkalarınızın belli bir yöne doğru şişmesine engel olursunuz.

6. Acı birşeyler yiyin, mesela hardal ya da biber

Acı biber yemek direkt olarak göz yaşartacağından burnunuzu içerden nemlendirecek, hardal acısı da beyninizi uyararak hava kanallarınızı açacak. Bu yöntemi uygularken dikkatli olmalısınız, mukozayı da sertleştirdiğinden fazlası zararlı.

Sağlık Haberleri