Sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyi benimsemek, 40 yaşındaki bir kadının ömrüne 8,5 yıl, bir erkeğin ise fazladan 9 yıl katabilir. Nature Food'da yayınlanan yeni bir İngiliz araştırmasına göre bu, sağlıksız yiyecekleri daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmenin, yaşı ne olursa olsun tüm insanlar için faydalı bir hareket olduğunun altını çiziyor.
Araştırmada özellikle yapabileceğiniz en önemli beslenme müdahalesinin, şekerli içeceklerin ve sosis, domuz pastırması gibi işlenmiş et tüketiminin azaltılması ve bunların yerine fındık ve tam tahıl gibi gıdaların tüketilmesinin azaltılması olduğu belirtildi. Bu müdahale, insanların her gün beş porsiyon meyve ve sebze, yeterli miktarda nişastalı ve protein açısından zengin gıdalar tüketmesini ve aynı zamanda gıda alımını azaltmasını öneren İngiltere'deki Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) Eatwell beslenme kılavuzuna dayanmaktadır.
Araştırmayı yürüten Bergen Üniversitesi'nden Profesör Lars Thadnes, "Sağlıklı bir beslenme, kalp krizi veya felç gibi erken ölüme yol açabilecek ciddi sağlık risklerini önleyebilir" dedi
Diyetlerini mümkün olduğu kadar sağlıklı bir düzene göre ayarlayan kişilerin, önlenebilir ölümleri azaltma hedefine önemli ölçüde katkıda bulunduğuna dikkat çekiyor. "Asıl öncelik, alkolsüz içecekler ve işlenmiş et gibi şekerli içeceklerin tüketimini sınırlamak ve tam tahıl ve kuruyemiş alımını artırmaktır" diye ekledi.