HANGİ VİTAMİN ÖMRÜ UZATIR
Bu, çeşitli nedenlerden dolayı vücudumuz için son derece gerekli olan D vitaminidir. Kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kemik dokusunun güçlenmesine katkıda bulunur, bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirir, iltihabı hafifletir ve solunum yolu hastalıklarını önler. Ve bilim adamları, insan vücudundaki D vitamini seviyesinin doğrudan ölüm riskini etkilediğini kanıtladılar. Bu şifalı vitamini çeşitli şekillerde alabilirsiniz , güneş ışınları altında, yiyeceklerden veya takviye şeklinde.
Size D vitamininin ömrü nasıl etkilediğini ve hangi ürünlerin en fazla D vitamini içerdiğini anlatıyoruz.
D VİTAMİNİ ÖLÜM RİSKİNİ NASIL AZALTIR? BİLİM ADAMLARININ YAPTIĞI BİR ÇALIŞMA
Amerikalı ve Avrupalı bilim insanları, D vitamininin genel sağlık ve yaşam beklentisi üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar yaptılar. Araştırma sırasında çeşitli göstergeler dikkate alındı: Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, kan grubu, kötü alışkanlıkların varlığı, fiziksel aktivite düzeyi ve kronik hastalıkların varlığı.
Deneylerden birinin sonuçlarına göre vücutta normal D vitamini seviyesine sahip kişilerin ölüm riskinin bu vitamin eksikliği olanlara göre %57 daha düşük olduğu tespit edildi. Test deneklerinin, halihazırda yaşa bağlı kronik hastalıkları olan 50 yaş ve üzeri kişiler olduğu unutulmamalıdır.
EN ÇOK D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Bilim insanları en fazla D vitamini içeren gıdaların bir listesini sundu.
Kırmızı et ve karaciğer mükemmel D vitamini kaynaklarıdır.
Yağlı balıklar - ton balığı, somon, sardalya.
Deniz ürünleri – istiridye, karides, midye.
Yumurta sarısı da iyi bir D vitamini kaynağıdır.
Mantarlar çoğunlukla orman ve porçini mantarlarıdır.
Süt ürünleri - ekşi süt ve sert peynir, süt, krema.
Soya sütü ve soya ürünleri. Soya sütü, tofu ve soya ürünleri gibi bazı vejetaryen gıdalar D vitamini ile zenginleştirilebilir.
Örneğin sağlık durumu nedeniyle D vitamini yeterince emilemiyorsa çeşitli takviyelerden elde edilebilir. Bu durumda bir doktora danışmak daha iyidir.