Sarımsı yaprak uçlu beyaz hindiba koçanları, sindirim sisteminde zararlı yağlar içeren maddeleri bağlayan değerli lifler içerir. Bu, kolesterol seviyelerini ve bunun sonucunda da kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
Hindibanın içerdiği lifler sindirim sistemini temizler, mukoza zarlarını güçlendirir ve bakteri florasını stabilize ederek ülser hastalığına karşı koruma sağlar. Karakteristik acılık sadece bu sebzenin doğal baharatından kaynaklanmıyor. Safra kesesini karaciğere iyi gelen safrayı serbest bırakması için uyaran terpentoidlerden kaynaklanır.
Bu sebze, vücudu toksinlerden temizlemek ve gereksiz üreyi gidermek için mükemmeldir. Bu romatizma, artrit veya gut hastası kişiler için önemlidir. Hem çiğ yapraklar şeklinde hem de iltihaplı bölgelere uygulanan kompresler halinde antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Diyabet hastası kişiler için de insüline benzer etki gösteren maddeler sağlayacaktır.
HİNDİBA NASIL TÜKETİLİR?
Hindibanın suya batırılmaması gerektiğini bilmek önemlidir çünkü çabuk yumuşar ve aromasını kaybeder.
Çiğ olarak hazırlarken, kararmalarını önlemek için yapraklar ezildikten hemen sonra üzerine limon suyu serpilmelidir.
Hindibanın acısını gidermek için, bir kaseye tuz dökün ve hindibayı alt kısmı aşağıya gelecek şekilde içine yerleştirin. Bir saat sonra acıdan eser kalmayacak.