Bu ilaçları kullanıyorsanız kahveye dikkat edin :

Kafein birçok insanın günlük yaşamının önemli bir parçasıdır. İster sabah ister öğleden sonra bir fincan kahve olsun, kafein vücudunuzu çeşitli şekillerde etkileyebilecek, yaygın olarak tüketilen bir uyarıcıdır.

Enerji verici özelliklerinin yanı sıra kafeinin ilaçlarla da göz ardı edilmemesi gereken karmaşık bir ilişkisi vardır. Kafeinin belirli ilaçlarla nasıl etkileşime girdiğini anlamak, sağlığınızı etkili bir şekilde yönetmek ve olası komplikasyonları önlemek için kritik öneme sahiptir. Burada kafeinin belirli ilaçlar üzerindeki etkisine bakacağız, potansiyel risklerini ve yan etkilerini tartışacağız ve güvenli kafein tüketimi konusunda uzman rehberliği sunacağız.

Kafein, enerji verici etkileri ve sağlık yararları nedeniyle yaygın olarak sevilen bir uyarıcı olmasına rağmen uzman, kafeinin olumlu özelliklerinin belirli ilaçlarla veya ilaçlarla birleştirildiğinde etkilenebileceği konusunda uyarıyor: "Kafein, vücudun nasıl etkilendiğine bağlı olarak belirli ilaçların etkinliğini artırabilir veya azaltabilir . ilaçlar metabolize edilir ."

1. Kan Sulandırıcı İlaçlarla Kanama Riski Artar

Doktorlar,kafeinin varfarin (Coumadin) gibi kan sulandırıcılarla etkileşime girebileceği ve kanama riskini artırabileceği konusunda uyarıyor. Warfarin, kanın pıhtılaşması için çok önemli olan K vitamininin aktivitesini engelleyerek çalışır. Araştırmaya göre kafein, warfarin metabolizmasını etkileyerek kanın incelmesine ve kanama riskinin artmasına neden olabilir.

2. Tiroid İlaçlarının Emilimini Azaltabilir

Kafein tüketimi, hipotiroidizmi tedavi etmek için kullanılan levotiroksin (Synthroid) gibi bazı tiroid ilaçlarının emilimini engelleyebilir. 2022'de yapılan bir çalışmaya göre kafein, levotiroksinin mide-bağırsak kanalındaki emilimini azaltarak etkinliğin azalmasına neden olabilir.

3. DEHB İlaçlarının Etkilerini Artırabilir

Metilfenidat (Ritalin) gibi ilaçlar, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde odaklanmayı ve konsantrasyonu artırmaya yardımcı olmak için sıklıkla reçete edilir. Ancak kafein bu ilaçlarla etkileşime girebilir ve uyarıcı etkilerini artırabilir. Adderall ve Ritalin gibi DEHB ilaçları kafeinle birleştiğinde kaygı, uykusuzluk , sinirlilik ve potansiyel kalp problemlerini artırabilir.

4. Oral Kontraseptiflerin Östrojen Düzeylerini Değiştirebilir

Kafein oral kontraseptiflerle etkileşime girebilir ve vücudunuzun östrojeni nasıl metabolize ettiğini etkileyebilir. Bazı çalışmalar, kafeinin oral kontraseptif alan kadınlarda östrojen düzeylerini artırabileceğini öne sürüyor. Oral kontraseptifler, kafeinin parçalanmasından sorumlu olan enzimi inhibe edebilir, dolayısıyla daha uzun veya daha önemli etkilerle karşılaşabilirsiniz.

Sağlık Haberleri