Brad Pitt'in Hastalığı Prosopahnasia Türkiye'de De Çıktı
Sosyetenin ünlü isimlerinden Etel Baler, Brad Pitt'in hastalığına yakalandığını açıkladı. Tıp dilindeki adı Prosopahnasia olan hastalıkta, hasta kendi yüzünü bile unutabiliyor.
112
Brad Pitt hastalığı Türkiye'de de görüldü. Tıp dilinde 'prosopahnasıa' halk dilinde ise 'yüz körlüğü' olarak bilinen hastalığa yakalanan isimlerden biri ise cemiyet hayatının ünlü ismi Etel Baler oldu. Daha önce gördüğü birini ertesi günü görünce tanıyamadığını söyleyen Baler, bu konuda yalnız olmadığını da söyledi. Peki tam olarak nedir bu Brad Pitt hastalığı? Tedavisi yok mu?
212
Tüm dünyanın, ünlü aktör Brad Pitt'le öğrendiği 'prosopahnasıa' hastalığı bir anda yeniden gündem oldu. Bu hastalığa yakalananlar eşinin, arkadaşının, dostunun yüzlerini unutup ayırt edemezken; kimileri en yakınındakini bile tanıyamıyor. Hatta gün geliyor, kendi yüzünü bile unutuyor.
312
Tüm dünyanın Brad Pitt hastalığı olarak bildiği söz konusu hastalığın Türkiye'de de olduğu ortaya çıktı. Cemiyet hayatının ünlü ismi Etel Baler, 'prosopahnasıa' hastası olduğunu söyledi.
412
Bu durumun çocukluğundan bu yana kendisinde olduğunu belirten Baler; "Çocukluğumdan beri, bir insanı görüyorum, tanışıyoruz, konuşuyoruz. Ertesi gün gördüğümde ise onu tanımamın imkanı yok. Kesinlikle iki surat arasındaki farkı ya da benzerliği anlayamıyorum. Ertesi gün yanıma falan oturuyor diyelim ben 'merhaba' demiyorum. Bir garip oluyor." dedi.
Başına gelen ilginç olaylardan birini anlatan Baler, "Masada oturuyoruz kız arkadaşlarımla. Masadan bir kız arkadaşım kalktı, tuvalete gitti. Uzaktan geliyor. Uzaktan gelirken baktım 'Ne kadar hoş bir kız geliyor' dedim" ifadelerini kullandı.
Kendi yüzünü ve çocuklarının yüzlerini unutmadığını belirten Baler, ancak karşılaştığı kimselerin yüzlerini hatırlayamadığını söyledi.
TEDAVİSİ VAR MI? Bugüne kadar söz konusu hastalıkla ilgili pek çok tedavi yöntemi geliştirilse de bugüne kadar hiçbir sonuç elde edilemedi.
512
Brad Pitt, teşhis edilemeyen prosopagnozi veya 'yüz körlüğü'nden muzdarip olduğunu açıklamıştı.
Her ne kadar aktör kendisine hiçbir zaman resmi olarak yüzleri tanıyamama hastalığı olan prosopagnozi tanısı konmadığını söylese de, geçtiğimiz günlerde GQ'ya bazılarının kendisinin uzak, ilgisiz, erişilemez veya bencil olduğunu çünkü onları hatırlayamayacağını düşündüğünü söyledi.
"Kimse bana inanmıyor!" Pitt bunu basına söyledi. "Başka biriyle tanışmak istiyorum."
612
Oscar ödüllü oyuncu daha önce 2013'te Esquire'a verdiği bir röportajda konuyu açmıştı .
O dönemde Pitt dergiye dışarı çıkmak yerine evde kalmayı tercih ettiğini söylemişti ve şöyle demişti: "O kadar çok lanet insanla tanışırsın ki, sonra yine onlarla tanışırsın."
Yaklaşan "Bullet Train" yıldızı, "onlarla gerçek bir konuşma" yapsa bile insanları hatırlamakta zorluk çektiğini ve insanları, onları hatırladığını düşünmeleri için kandırmaya çalıştığını veya onların nerede olduğuna dair bir ipucu veya bağlam bırakmalarını umduğunu söyledi.
"Pek çok insan benden nefret ediyor çünkü onlara saygısızlık ettiğimi düşünüyorlar" dedi.
712
İnsanlara karşı dürüst olmayı ve onlara daha önce nerede tanıştıklarını sormayı denediğini ancak bunun geri teptiğini açıkladı. Bu deneyle ilgili olarak "...daha da kötüleşti" dedi. "İnsanlar daha çok kırgındı."
Pitt, sosyal durumlarda kendisine yardımcı olan kişilere genellikle teşekkür ettiğini söyledi. Yine de insanların kendisini "egoist" veya "kibirli" olarak değerlendirdiğini hissettiğini söyledi.
"Ama bu benim için bir gizem dostum. Bir yüzü kavrayamıyorum ama yine de bu kadar tasarım/estetik açıdan geliyorum" dedi ve test yaptırmayı planladığını da sözlerine ekledi.
812
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir parçası olan Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü'ne göre prosopagnozinin, beynin "nöral sistemleri koordine ettiği görünen" kısmındaki "anormalliklerin, hasarın veya bozukluğun" sonucu olduğu düşünülmektedir. yüz algısını ve hafızayı kontrol ediyor." Aynı zamanda felç, travmatik beyin hasarı veya "bazı nörodejeneratif hastalıklardan" da kaynaklanabilir.
912
Enstitü, bazı durumlarda "herhangi bir beyin hasarı olmaksızın doğumda ortaya çıkan doğuştan gelen bir bozukluktur" ifadesini kullanıyor.
Temple Üniversitesi Hastanesi'nde nöroloji yardımcı doçenti olan Dr. Leah Croll, yakın zamanda "Günaydın Amerika"ya şöyle konuştu: "İnsanların sahip olabileceği geniş bir semptom yelpazesi ve bundan etkilendikleri ciddiyet var."
"Bazı insanlar için bu, insanların isimlerini hatırlamada ve yabancıları doğru anlamada sadece küçük zorluklar olabilir. Bazı insanlar için ise bu durum daha ciddi olabilir, böylece kendi arkadaşlarını ve ailelerini tanımada, hatta kendi yansımalarını tanımada sorunlar yaşayabilirler. "
1012
Croll, prosopagnozinin özellikle "bir kimliğe bir yüz ekleyememe belirtisi" anlamına geldiğini söyleyerek, bazı kişilerin yüz ifadelerini veya nesneleri tanıyamama veya yön bulmada zorluk gibi ilişkili semptomlara sahip olabileceğini, ancak "genellikle yüz körlüğünden bahsediyoruz, bunu sadece yüzleri tanımlama sorunlarına saklıyoruz."
"Yüz körlüğü" kavramına şüpheyle yaklaşanlara seslenen Croll, "bu çok gerçek bir sendrom" dedi.
"... Bu çok soyut bir kavram olduğu ve tıp profesyonellerinin bile anlaması gerçekten zor olduğu için, insanlar bunun bir nevi sahte olduğunu hissedebiliyor" dedi. "Genellikle bu insanlar mesafeli, mesafeli veya soğuk göründüklerinden endişeleniyorlar, çünkü hayatlarındaki insanların kendilerine neler olduğunu gerçekten anlamadıklarından ve bunu anlamakta neden bu kadar zorluk çektiklerinden korkuyorlar.
1112
Croll, Pitt'e teşhis koymadığını vurgulasa da, Pitt'in deneyiminin muhtemelen pek çok kişinin bağ kurabileceği bir şey olduğunu söyledi.
"Sanırım Brad Pitt, pek çok hastanın yaşadığı bir şey yaşıyor; bu da bir şeylerin ters gittiğine dair komik bir duygu, ancak bunun ne olduğundan veya yardım için nereye gideceklerinden tam olarak emin değiller" dedi. "... Brad Pitt hikayesinin kendisine tanıdık geldiğini veya benzer semptomları olduğunu düşünen birisine, bir nöroloğa gitmesini ve resmi olarak test yaptırıp değerlendirme yapmasını öneririm."
1212
Croll'a göre test, "birinin görsel işleme sistemine bakan" bir nörolog ve nöropsikolog tarafından değerlendirmeyi içeriyor.
Croll'un belirttiği gibi prosopagnozi için herhangi bir tedavi mevcut olmasa da Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü, terapinin bireylerin "telafi edici stratejiler geliştirmesine" yardımcı olmaya odaklanması gerektiğini söylüyor.
Enstitü, "İnme veya beyin travması sonucu bu duruma sahip yetişkinler, bireyleri tanımlamak için diğer ipuçlarını kullanmak üzere yeniden eğitilebilir" diyor.