ABD'nin Alaska eyaletinde yakın zaman önce keşfedilen 'Alaska çiçeği' isimli virüs nedeniyle kanser tedavisi gören bir erkeğin ocak ayında hayatını kaybettiği açıklandı.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre virüs, küçük memeli hayvanlardan bulaşıyor ve semptomları arasında döküntü ve kas ağrısı bulunuyor. Alaska sağlık yetkilileri, Kenai Yarımadası'nda yaşayan ve virüsle enfekte olduğu anlaşılan yaşlı bir erkeğin, Kasım 2023'te hastaneye kaldırıldığını ve ocak sonunda hayatını kaybettiğini bildirdi.
İLK VAKA 2015 YILINDA TESPİT EDİLDİ
Yaşamını yitiren kişinin kanser tedavisi gördüğü ve aldığı ilaçlar sebebiyle bağışıklık sisteminin baskılandığı ifade edildi. Yayınlanan sağlık bülteninde açıklamasına yer verilen sağlık yetkilileri, bu durumun hastalığın ağır seyretmesine sebep olmuş olabileceğini kaydetti. Hayatını kaybeden 'yaşlı' hastanın kaç yaşında olduğu ise açıklanmadı.
Kısaca 'AKPV' olarak bilinen Alaska çiçeği, çiçek, ineklerdeki çiçek hastalığı ve maymun çiçeği ile bağlantılı bir hastalık ve belirtileri arasında döküntü, lenf bezlerinin şişmesi, kas ve eklem ağrısı bulunuyor. İlki 2015 yılında olmak üzere şu ana kadar Alaskalı yetkililer sadece yedi vaka bildirildi. Tüm vakaların, Kenai 'ye 483 kilometre mesafede yer alan Fairbanks bölgesinde yaşayan kişilerde görüldüğü ifade edildi. Tüm bu vakaların 'hafif' bir seyri olduğu ve hiçbirinin hastanede tedaviyi gerektirmediği kaydedildi.
KEDİSİNİN TESTİ NEGATİF ÇIKTI
Alaska'da ocak ayında hayatını kaybeden hastanın 'ormanlık bir alanda yalnız yaşadığı ve yakın zamanda seyahat etmediği, yakın zamanda seyahat eden, hastalık sahibi ya da benzer lezyonları olan kimseyle yakın temasta bulunmadığı' bilgisi paylaşıldı.
AKPV'nin nasıl bulaştığı henüz net olmasa da araştırmacılar virüsün 'zoonotik' yani hayvanlardan insanlara geçebilen bir virüs olduğunu söylüyor. Alaska sağlık yetkililerin bülteninde paylaşılan bilgilere göre, şu anda ve daha önceki dönemlerde, en az biri evcil hayvan olmak üzere pek çok küçük memelide enfeksiyona rastlandı.
Bülten, ölen erkeğin evinde bir sokak kedisi baktığını bildirdi. Kedi üzerinde yapılan test negatif çıksa da yetkililer, kedinin 'düzenli olarak küçük memeli hayvanları avladığını ve sık sık hastayı tırmaladığını' söyledi. Bu sebeple kedinin patilerinde virüs olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Şu ana kadar hastalığın insandan insan geçtiğine rastlanmazken, yetkililer, deri lezyonu olan kişilere lezyon bölgesini bir yara bandı ile kapatmalarını önerdi.