Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ilk olarak Yukarı ve Aşağı Avusturya’da 200 bin kanatlı hayvanda kuş gribinin tespit edildiği, bununla beraber yabani kuşlarda da hastalığın yayıldığının görüldüğü belirtildi.
Bunun üstüne ülkenin tamamının, kuş gribi bulaşma riski yüksek bölge ilan edilmesine karar verildiği bilgisi paylaşılan açıklamada, bu geceden itibaren hastalığın yayılmasını önlemek için koruyucu ve güvenlik önlemlerinin hayata geçirileceği kaydedildi.
Buna göre öncelikli olarak ülkenin 6 eyaletinde 25 yerleşim yeri, kuş gribi bulaşma riski en yüksek bölgeler olarak sınıflandırılırken, bu bölgelerde 50 kanatlı hayvan için kümes zorunluluğu getirildi.
Açık alanda hayvanların beslenmesi yasaklandı ve kanatlı kümes hayvanları ile doğada yaşayan yabani kuşların temasının engellenmesi zorunlu kılındı.
ORDU DA DESTEK VERECEK
Öte yandan Avusturya ordusu da kuş gribine ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, ülkenin muhtelif yerlerinde hastalıkla mücadele kapsamında askerlerin de görevlendirileceği, özellikle itlaf edilen hayvanların imhası ve sonrasında yapılacak ilaçlama ve benzeri önlemlerin alınmasında yetkililere yardım edileceği belirtildi.
GEÇEN HAFTA KONYA'DA TESPİT EDİLMİŞTİ
Konya'nın Meram ilçesinde 2 Kasım'da yumurta üretimi yapan bir işletmede kuş gribi vakası tespit edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı, enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtaların derhal imha edildiğini belirterek, "Ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir." ifadelerine yer vermişti.
Konya'nın Meram ilçesinde 31 Ekim'de yumurtacı kanatlı hayvan ölümleri olduğuna ilişkin bilgi alınması üzerine, İl Tarım Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerin derhal işletmeye intikal ettiği ve bölgeyi karantinaya aldığı bilgisini vererek yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verilmişti:
"İşletmeden alınan numuneler Konya Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğümüz uzman ekiplerince analize alınmış ve yapılan testlerde Avian Influenza H5N1 (Kuş Gribi) tespit edilmiştir. Yumurta üretimi yapan işletme merkez alınarak, yarı çapı 10 kilometre olan koruma ve gözetim bölgesi belirlenmiş, söz konusu bölgede yer alan işletmelerde gerekli biyogüvenlik tedbirleri alınmıştır. Bulaşma riski olan hayvan, yumurta ve yemlerin imhasına başlanmıştır. Konya'da tespit edilen hastalık, münferit bir vakadan ibaret olup, ülkemizde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum söz konusu değildir. Enfekte olmuş hayvanlardan elde edilen yumurtalar tüketime sunulmadan derhal imha edilmiştir. "
KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kuş gribi, insanlarda grip benzeri belirtilerle kendini gösterir ancak bazı türlerinde belirtiler oldukça şiddetlidir. Kuş gribi virüsü bulaştığında kişide; yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve genel halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar.
Ayrıca bu belirtilere ek olarak mide bulantısı, karın ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlar da görülür.
Kuş gribi ilerleyen aşamalarda solunum problemlerine, zatürre ve hatta akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) yol açar.
Kuş gribi virüsünün neden olduğu enfeksiyon, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha şiddetli seyreder.
Belirtilerin ortaya çıkması genellikle virüsle temastan sonraki 2-8 gün içinde gerçekleşir. Erken tanı ve tedavi, kuş gribinin yayılmasını ve komplikasyonların önlenmesini sağlayabilir.