Aşk Hormonu’ Oksitosin ’Kırık Bir Kalbi Onarıp İyileştirebiliyor…

Araştırmacılar, genellikle “aşk hormonu” diye adlandırılan oksitosin hormonunun, kalbi iyileştirici özelliklere sahip olduğunun tespit edildiğini öne sürdü.

Bağlanma ve sevgi ile bağlantılı bir hormon olan oksitosin, kalp krizi sonrasında oluşan hasarı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kalbin dış tabakasından kök hücreler ve kalp kasılmaları üreten kas hücrelerine dönüştüğü orta tabakaya göç eder. Bu, kalp krizi sonrasında kalp hücrelerinin yenilenmesini desteklemek için kullanılabilir.

Oksitosin, vücut tarafından emzirme ve doğum, cinsel ilişki ve egzersiz gibi faaliyetler sırasında üretilir. Sosyal bağları desteklemesi ve güçlendirmesiyle bilinir ve bazen “iyi hissetme hormonu” olarak da adlandırılır.

Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki uzmanların yürüttüğü çalışma, bu hormonun iyileşmeyi desteklemek için kalp hücrelerinin yenilenmesiyle ilgili başka bir işlevi olabileceğini buldu.

Araştırmacılar, oksitosinin kök hücreleri kalbin dış katmanından (epikardiyum) orta katmanına (miyokardiyum) hareket etmesi için uyarabileceğini tespit etti.

Kök hücreler daha sonra kardiyomiyositlere dönüşür. Kardiyomiyositler, kalbin kasılmasını sağlayan kas hücreleridir. Kalp krizinden sonra bu kas hücreleri ölür ama doğaları son derece özelleştiği için kendilerini yenileyemezler.

Frontiers in Cell and Development Biology akademik dergisinde yayımlanan çalışma, oksitosinin “bir gün, kalp krizinden sonra insan kalbinin yenilenmesini desteklemekte kullanılabileceğini” öne sürüyor.

Araştırmacılar, keşiflerini yapmak amacıyla, yırtıcı hayvan saldırılarından ötürü dörtte birini kaybetmelerinden sonra bile kalplerini yeniden geliştirebilen zebra balıklarındaki kalp onarım mekanizmalarını inceledi.

Bilim insanları zebra balığının kalbi nasıl bu kadar verimli onarabildiğini öğrenmek istedi. Önceki çalışmalar, kalbin dış katmanındaki bir hücre alt kümesinin, Epikardiyum türevi Progenitör Hücreler (EpiPC’ler) olarak adlandırılan kök benzeri hücrelere dönüşmek için “yeniden programlanabileceğini” göstermişti.

Yazarlar, EpiPC’lerin kas hücrelerini ve diğer tip kalp hücrelerini yenileyebileceğini fakat “doğal koşullar altında” insanlarda kalp rejenerasyonu için etkisiz olduğunu söyledi.

Bununla birlikte araştırmacılar, zebra balıklarında, oksitosin takviyesinin yerel hücrelerin “genişleyip EpiPC’lere dönüşmesini” sağlayabileceğini ve kas hücrelerine, kan damarlarına ve diğer kalp hücrelerine dönüşmek üzere kalbin orta katmanına geçebileceğini buldu.

Çalışma, oksitosinin deney ortamında insan dokusu üzerinde benzer bir etki gösterdiğini ve hücrelerin “bazal hızın iki katına kadar” hızda EpiPC’lere dönüşmesini sağladığını tespit etti.

KAYNAK:

INDEPENDENT Türkçe

Sağlık Haberleri