Uzun süreli kullanım (bir yıldan uzun süre), serotonin reseptörlerinin aşağı regülasyonuna neden olabilir, bu da daha sonra ekmek, makarna ve tatlılar gibi karbonhidrat açısından zengin yiyeceklere yönelik istek uyandırır ve sonuçta kilo alımına yol açabilir. Bazı insanlar antidepresanlara başladıktan sonra kilo alsa da bu ilaçlar her zaman doğrudan sebep değildir. Antidepresan tedavisi sırasında kilo alımına birçok başka faktör katkıda bulunabilir.
Antidepresan alırken kilo almayı önlemek mümkün mü? Evet, ancak yaşam tarzınızı ve günlük alışkanlıklarınızı optimize etmek önemlidir:
- Tam gıdalardan oluşan dengeli bir beslenmenin sürdürülmesi, işlenmiş gıdaların ve ilave şekerin sınırlandırılması;
- Fiziksel olarak aktif kalın;
- Stresin en aza indirilmesi;
- Huzurlu bir uykunun sağlanması.
Bir psikoterapistin rehberliğinde bilişsel-davranışsal stratejiler, tatlılara ve karbonhidratlara karşı artan iştahın önlenmesinde yardımcı olabilir.
Antidepresan kullanmaya başladıktan sonra kontrol edilemeyen kilo alımı yaşıyorsanız bunu doktorunuzla görüşün. Herhangi bir kilo alımı, tedavi edilmeyen depresyonun olası olumsuz etkilerine karşı tartılmalıdır.
Ayrıca doktorunuza doz ayarlamasının veya ilaç değiştirmenin yararlı olup olmayacağını sorabilirsiniz, ancak yine de bu kararı vermeden önce artıları ve eksileri tarttığınızdan emin olun.