Kalıtsal hastalıkların riskleri vardır, ancak bu bunların mutlaka gelişmesi gerektiği anlamına gelmez. Anne babanızın dişleri kötü olsa bile, mükemmel bir gülümsemeye sahip olma şansınız yine de var.
ANNE BABAMIZDAN NELERİ MİRAS ALIYORUZ?
Mine ve dentinin rengini, bileşimini, kalınlığını miras alırız. Bu mineralize dokular ne kadar kalınsa, diş çürümesi ve mine aşınması olasılığı da o kadar azdır.
Dişlerin durumu aynı zamanda hamileliğin ilerlemesine, annenin beslenmesine ve kötü alışkanlıkların varlığına da bağlıdır. Dişlerin oluşumu ve mineralizasyonu hamileliğin ilk üç ayında başlar ve bu dönemde olumsuz faktörler devreye girerse çocuğun dişlerinde sorun yaşama olasılığı artar.
DİŞLERİN ŞEKLİ, BOYUTU
Bu büyük ölçüde yüz özelliklerini ve çene boyutunu belirler. Bu özellikleri ebeveynlerimizden miras alıyoruz. Isırık patolojileri edinilebilir ve "aile" alışkanlıkları bunların oluşumuna zemin hazırlayan bir faktör haline gelebilir. Mesela yemek kültürü çok önemli. Çiğneme yükü çenelerin gelişimini uyarır.
SÜT VE DAİMİ DİŞLERİN SÜRESİ
Diş çıkarma uyumlu gelişimin önemli bir göstergesidir. Ancak belirlenen son tarihler yalnızca istatistiksel ortalamalardır. Ebeveynlerde diş çıkarma ile çocuklarında diş çıkarma arasında bir ilişki olduğuna inanılmaktadır.
DİŞLERİN KONJENİTAL ANOMALİLERİ
Fazlalık (fazla) dişlerin varlığı, şekil ve yapıdaki anormallikler, yarık dudak ve damak, hamilelik sırasındaki stres düzeyine bağlı olarak genetik olarak belirlenmiş patolojiler olabilir.
DİŞ ÇÜRÜMESİNE YATKINLIK KALITSAL MIDIR?
Çürük dünyadaki en yaygın hastalık olup, insanların neredeyse %100'ünde teşhis edilmektedir. Bunlar, kişinin ağız boşluğundaki bakteri florasının bir sonucudur. Bu genetik olarak belirlenmiş bir durum değildir, tamamen size bağlıdır.
Ebeveynler ayrıca tükürüğün bileşimini ve pH'ını da sağlayabilirler ve bunlar çürük için önemli faktörlerdir.
DİŞ ETİ HASTALIĞI
İltihaplı diş eti hastalığı da yaygındır ancak doğrudan genetik aktarımı yoktur. Yalnızca gelişim olasılığını artıran faktörler kalıtsaldır, örneğin:
- endokrin patolojileri;
- kalp hastalıkları;
- metabolik bozukluklar;
- Bazı vitamin ve minerallerin emilimindeki bozukluklar.
KÖTÜ KALITIMINIZ VARSA NE YAPMALISINIZ?
Yalnızca yatkınlık kalıtsaldır ancak bu, bu durumdan %100 muzdarip olacağınız anlamına gelmez. Diş hastalıklarının çoğunluğu kötü ağız hijyeni ve mikro besin eksiklikleriyle ilişkilidir.
- Dişlerinizi düzenli olarak bir fırça, florür ve mineral kompleksleri içeren macunlar, diş ipi veya irrigatör kullanarak fırçalayın.
- Yılda iki kez diş hekimine gidin.
- Şekeri kesin.