Alıç meyvesi daha sonra kaya tuzu, nohut, bal ve limon katılarak hazırlanıyor. Oda sıcaklığında beklettikten sonra sirke kıvamını alan bu meyvenin karanlık bir ortamda bekletilmesi gerekiyor. Alıçların dibe çökene kadar 2 günde bir karıştırılan alıçlar, 60 ila 90 gün arasında sirkeye dönüşüyor.
Alıç meyvesinin vücuda pek çok faydası bulunur. Bağışıklığı güçlendiren ve hastalıklara karşı savaş açan alıç meyvesi tam bir şifa deposu.
Kanseri önlediği, kalp damar hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, şeker hastalığını ve tansiyonu dengelediği konusunda bilimsel çalışmalarla kanıtlanan alıç meyvesinin sirkesi sene boyu tüketilebiliyor. Su ile karıştırılarak tüketilen Alıç sirkesinin mide problemi olan vatandaşlar tok karnına veya uyumadan önce tüketilmesi öneriliyor.
Alıç meyvesi özellikle C vitamini bakımından çok zengindir. Sivas’ta alıç, kuşburnu, karamuk gibi doğada yetişen meyveler, sebzeler, küçük bitkiler şifa dağıtan kaynaklar.
Alıçta bunlardan bir tanesi ve en önemlisi. Alıç bir C vitamini deposu. Özellikle Sivas’ın ekolojik, iklimsel yapısı alıca kendisine has bir aroma katıyor, alıcın özelliğini daha da artırıyor. Bilimsel çalışmalarda alıç; kalp damar hastalarında çok faydalı olduğu, kanseri önlediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, şeker hastalığını ve tansiyonu dengelediği ile ilgili bilimsel çalışmalar var.
ALIÇ MEYVESİ GÜÇLÜ BİR C VİTAMİNİ KAYNAĞI
Alıç sirkesi özellikle son yıllarda büyük bir önem kazandı. Sağlığını önemseyen herkes alıç sirkesini tüketmeye başladı.
Alıç ipe takılır ve tüketilir ama son yıllarda alıç sirkesinin kıymeti anlaşılınca insanlar sirkesini yapmaya başladı. Özellikle kalp damar hastalıklarını önleme konusunda çok faydalı olan alıçtan sürekli sirke yapılıyor.
AÇ KARNINA İÇİNCE ETKİSİ İNANILMAZ
Dağdan toplanan alıçlar bir gün öncesinden suya koyuluyor. Bir gün boyunca alıç meyvesi suda bekletiliyor. Ertesi gün suda bekletilen alıç yıkanıyor. Daha sonrasında yapacağımız kabın yarısı kadar alıç koyuyoruz. Daha sonra bir buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ilave ediyoruz. İçerisine mayalanması için 10-15 adet nohut koyuyoruz.
Daha sonrasında isteğe bağlı şeker ya da bal koyuyoruz. Daha sonrasında yarım limonu da sirkemizin içerisine koyuyoruz, yüzecek şekle gelene kadar su ilave ettikten sonra azını hava alacak şekilde bezle kapatıyoruz.
O da sıcaklığında karanlık bir alanda beklettiğimiz alıç sirkesini tabana çökene kadar 2 günde bir karıştırıyoruz. Alıç tabana çöktükten sonra 60 ila 90 gün arasında sirkemiz kullanıma hazır oluyor.
Sirkeyi kullanırken dikkat edilmesi gereken şey, uzmanlar bunu aç karnına tüketilmesini öneriyorlar.
Çay bardağının yarısına kadar sirke koyup üzerine su ilave ederek içmeleri önerilir. Ama mide ile alakalı sorunu olan vatandaşlarımız yemeklerden sonra veya uyumadan önce içerlerse aynı şifayı bulacaklardır.