Ayşegül KASAP - Halk TV
Salgına karşı en önde savaşan sağlık çalışanlarından biri de hemşireler. Yoğun bakım üniteleri artıyor, hemşireler yetişmekte zorlanıyor. Hatta bazılar 24 saat mesai yapmak zorunda bile kalıyor. Uluslararası standartlara göre 1 hastaya 1 hemşire düşmeli. Hatta hastanın durumu kritikse 1 hastaya 2 hemşire veriliyor. Ancak Türkiye’de ise durum tam tersi.
Türkiye Hemşireler Derneği Genel Başkanı Sevilay Şenol Çelik, sahayı Halk TV’ye şu sözlerle anlattı;
“Acilde bekleyen hastalar var”
“Son dönemlerde yoğun bakım ünitelerine olan talep çok fazla arttı. Bu nedenle hastalarımızdan acilde bekleyenler oluyor. Yoğun bakım ünitelerinde yatak sayıları artırıldı. Pandemi klinikleri daha önce kapatılmıştı, bunlar tekrar açılmaya başlandı. Dolayısıyla bu kadar hasta yoğunluğuyla beraber hemşireye olan talep daha da arttı"
“Yoğun bakımlar arttı, 1 hemşire 7 hastaya bakıyor”
Uluslararası standartlara göre 1 hemşire 1 hastaya bakması gerektiğini belirten Sevilay şöyle devam etti;
“Hatta hastanın durumu kritikse 1 hastaya 2 hemşire düşmekte. Ama şu anda 1 hemşire 7 hastaya bakıyor.”
“Günde 24 saat, haftada 120 saat çalışıyorlar, tükendiler”
Hemşirelerin yoğun bakım ünitelerinde 24 saate kadar çalıştıklarını belirten Sevilay Şenol Çelik şöyle devam etti;
"Uluslararası çalışma örgütünün sağlık çalışanları için tavsiye ettiği haftalık 40 saat. Maksimum 48 saate kadar çıkartılabilir. Fakat bizim meslektaşlarımızda gördüğümüz 120 saate kadar çıkıyor. 24 saat tavsiye etmiyoruz. 8 saat aralıklarla maksimum 12 saat olacak şekilde meslektaşlarımızı yormadan tüketmeden çalışmayı önerdik. Bu konuda düzenleme yapılmasını istiyoruz. Gerçekten meslektaşlarımız yoruldu, tükendi. Artık bittiler”
“Ek ödemeye yönelik 1 kuruş bile alamadılar”
"Sadece pandemi döneminde değil ondan önce de ödemelerin adaletsiz olduğunu hep dile getirdik. Çünkü her ne kadar sağlık bakanlığı sağlık çalışanlarına yönelik bir iyileştirme gibi sunsa da yüzde 100 tavandan ödemeyi hemşireler dahil diğer sağlık çalışanları hiç gerçekçi değil. Çünkü tavan olarak asgari alınan çok düşük. Siz ne kadar yüzde yüz tavandan ödeme yapılacak deseniz de bir lisans mezunu hemşire maksimum 1600 lira alabiliyor. Baktığımızda bunu da almıyorlar. Hala ek ödemeye yönelik 1 kuruş bile alamadıklarını söylüyorlar. Ek ödemeler ortadan kaldırıp maaşlarına yansıyacak emekliliklerine yansıyacak. Maaş iyileştirilmesini istiyoruz. Talebimizi pandemi öncesinde de dile getirdik. Sonrasında da ve her raporumuzda bunu dile getiriyoruz. Hala bir sonuç alamadık."
Şenol Çelik mesai adaletsizliğine de şu ifadelerle dikkat çekti;
“Bazı sendika üyeleri daha az çalıştırılıyor”
"Adaletsiz adına belirli sendikalara üye olan meslektaşlarımız covid-19 yoğun bakımlarında daha kısa süre çalıştırılıyorlar. Ama öbür taraftan saatlerce haftalarca günlerce çalışan meslektaşlarımız dinlenmesine izin verilmeden çalıştırılıyor. “
“Pandemi kliniklerinde gebe hemşireler çalıştırılıyor”
Sağlık Bakanlığı 24'üncü haftadan sonra 36'ncı haftaya kadar, raporlu olduğu sürece evinde geçirilebiliyor. Ama burada temel sorun 24'üncü haftadan önceki meslektaşlarımız pandemi kliniklerinde çalıştırılmaya devam ediyor. Bu meslektaşlarımız olabiliyorsa çalıştırılmamalı, esnek çalışma olmalı
Uluslararası çalışma standartlarına baktığımızda Kovid-19’lu hastaya bakan ve 24.haftadan önce olan gebe hemşeriler ya da sağlık çalışanlarının Kovid-19 olduğunda daha ağır geçirdiğine yönelik çalışmalar da mevcut.
Şenol Çelik problemin kaynaklandığı noktayı ise “Aslında hemşire açığı var. 100 bine yakın meslektaşımız atama bekliyor. Kadro istiyoruz arkadaşlarımıza" sözleriyle özetledi
Vaka sayılarının azalmasıyla beraber koruyucu ekipman sıkıntısının da azaldığını belirten Şenol Çevik şöyle devam etti;
“Pandemi ilk başladığında ekipman eksiği sorununu ciddi olarak yaşadık. Ancak yaz döneminde vaka sayılarının azalmasıyla birlikte, sistem daha da oturduğu donemde bu şikâyetler çok aza inmişti. Ama vaka sayılarının artmasıyla birlikte tekrar bu sorunları yasamaya başladık.
Bir eldiven paketini 24 saat boyunca kullanacaksınız deniyor. 3.seviye yoğun bakim burası. Ya da koruyucu ekipman olarak nöbet gömleğinin boyunca kullanacaksınız diye yönetimden talepte bulunuluyor.
Normalde her hastaya girip çıkıldıktan sonra bunun değiştirilmesi gerekiyor
Maske ile ilgili birebir gelen bir sorun yok. Ama eldiven ve gömlek konusunda geldi.”