Gürkan Hacır'ın sunduğu Şimdiki Zaman Siyaset'e konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçların tedaviye etkisinin kesin olmadığını belirterek, "Çin'de salgın başladığında, birkaç yüz kişilik gruplar üzerinden ilaçlar belirlendi. Genellikle başka hastalıklarda kullanılmış, kimi teorik ümitlerle bu ilaçlar diğer ülkelerde de kullanılmaya başlandı. Bazı ülkeler bir gruba bu ilaçları vererek, bazılarına vermeyerek bu ilaçların işe yarayıp yaramadığını anlamaya çalıştı. Bizde tüm hastalara bu ilaçlar en baştan beri uygulandığı için bizim bir karşılaştırma yapma şansımız yok. Başka hiçbir etkili olduğu bilinen tedavi olmadığı için, teorik bir ümitle verilmesi de normal. Remdesivir haricinde etkisi kesin olan bir ilaç yok. O da üretildiği ülke olan ABD'de bile çok pahalı olduğu için tüm hastalara verilemiyor. Bu virüs enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunda zaten kesin bir tedavisi yok. Kızamık hastalığının mesela hala bir tedavisi yok.
Hastalığın başında bizim bağışıklık sistemimizin güçlü, ileri evrelerinde o kadar güçlü olmaması lazım. Koronavirüste kullanılan sıtma ilacını birçok ülkede ağır evrelerde kullanıldı, bağışıklığı baskıladığı için. Biz ise en başta veriyoruz. Bir kortizon ilacının ise ağır vakalarda tedaviyi olumlu etkilediğini yapılan çalışmalarla biliyoruz." diye konuştu.
Aşı çalışmaları
Ceyhan devam eden aşı çalışmaları için şunları söyledi:
"Hadi etkin olacak molekülü buldunuz, bu aşıyı kim üretecek? Bu sadece bizim sorunumuz değil. Almanya'da aşı üretim tesisi olmadığı için Almanya'daki aşı şirketi, aşıyı bulduğunda ABD'de üretecek. Şu an 6 tane aşı faz üçe gelmiş durumda. Bunların son çalışmaları bitip yayınları yapılınca da aşıya hemen ulaşamayacağız. Bu devam eden çalışmalardan aşı çıkması da kesin değil."
Okulların açılması
Okulların 21 Eylül'de kademeli olarak eğitime başlamasını değerlendiren Ceyhan, "Okulların açılması eylem planı yapılmalıydı. Objektif bir kriter koyup, güvenlik düzeni yapılmalıydı. Mesela günlük 500 vaka sayısıyla karma eğitim yaparız, dersiniz. Bir kriter konulmalıydı. 31 Ağustos'ta virüsün yaygınlığı 21 Eylül'e göre çok daha düşüktü. O dönem açılmadı ama şimdi açılıyor. Bir kriteriniz yoksa böyle çelişkili kararlar alırsınız." diye konuştu.