Prof. Dr. Bengi Başer'den mutasyon açıklaması: Aşıları etkileyecek mi?

Prof. Dr. Bengi Başer ve Halk Sağlığı Uzmanı Gül Ergör koronavirüsün mutasyona uğradığı haberlerine yönelik değerlendirmelerde bulundular.

Prof. Dr. Bengi Başer ve Halk Sağlığı Uzmanı Gül Ergör Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programının konuğu oldu. Başer, mutasyona uğrayan koronavirüsün hücrelere daha kolay tutunduğunu ifade ederek, bulaşıcılığı arttırdığı yönündeki haberleri doğruladı. 

"Aşıları etkileyeceğine dair bir bulgu yok"

Hareketlenmenin azaltılması gerektiğinin altını çizen Başer "Bu mutasyon da bir çeşit anahtar gibi. Virüsün üzerindeki S proteininin mutasyonuyla ilgili bir durumu ve daha rahat hücrelere tutulduğuna dair ifadeler kullanılıyor. Bulaşıcılığı arttırdığı doğru ama ağır bir seyirle ilgili bir gelişme konusunda bilgi sahibi değiliz. Aşıları etkileyeceğine dair bir veri olmadığı için korkulmaması gerektiği şiddetle vurgulanıyor. Hareket ne kadar kısıtlanırsa, virüsün yer bulacağı konak ne kadar azalırsa mutasyonların da o kadar azalacağı kesin" ifadelerini kullandı. 

"Alacağımız aşılar toplum bağışıklığını karşılamaktan aciz"

Faz 3 verileri açıklanana kadar güvenlik testleri yapılabilir. Etkinlik, güvenlik analizlerinin yapılmasından sonra toplumda belirlenen gruplar aşılanabilir. Ocak ortasından aşılama işini başlatabileceğimizi düşünmüyorum. Bizim tek bir aşıyla gitmemizin sakıncalarının olduğunu düşünüyoruz. İleri yaş grubunda nasıl bir etkinliğinin olacağını bilmediğimizi ifade ediyoruz. Biraz sisli bir süreç. Aşılanma ne kadar erken olursa, etkileşim azaltılırsa biz bu işten daha kolay sıyrılırız. Ancak 2024’te tüm dünya genelinde aşılama tamamlanabilecek. 1 yılın sonunda dünyanın yüzde 20si aşılanacak bu da toplum bağışıklığının altında. Bizim alacağımız aşılar da toplum bağışıklığını karşılamaktan şu an için aciz. Yerli aşıların daha faz 2 çalışmaları başlamadı. Faz 3 te başarılı olma ihtimali ise yüzde 7."

Halk Sağlığı Uzmanı Gül Ergör ise mutasyonların hep görüldüğünü ama bu mutasyonun daha farklı özellikler gösterdiğini ifade etti. İngiltere'nin mutasyon araştırması için 20 milyon sterlin ayırdığını söyleyen Ergör mutasyon çalışmaları için Türkiye'de de bütçe ayrılması gerektiğini ifade etti. Ergör şöyle konuştu:

"Aşıların gelmesi hemen uygulanabilir anlamına gelmiyor"

"Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi’nin raporunu inceledim. Mutasyonlar hep görülüyordu ama bu seferki biraz daha farklı özellik gösteriyor. İngiltere virüsün mutasyon araştırması için 20 milyon sterlin ayrılmış. Yaklaşık bir aydır mutasyona uğrayan virüs dolaşıyor. Daha hızlı bulaştığını gösteriyor veriler. Aynı önlemleri almaya devam edeceğiz. Aşılanma en iyi kurtuluşumuz. Sağlık alanında çok iyiyiz gibi iddialar sadece tedavi edici hekimlikle desteklenmeye çalışılıyor oysa bunun alt yapısı hasta sürveyansına çok ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Tedavi edici hekimlikte başarılıyız ama alt yapı olmadan sürekli izlem olmadan bir şeyler inşa etmek çok mümkün olmuyor. Bu mutasyon Türkiye’de görülse Ankara Merkez Halk Sağlığı Laboratuvarında da çalışma yapılabilir ama buna araştırma bütçesi ayırmak gerekiyor. Aşının gecikmesi halkta duyarsızlık yaratır. Aşıların gelmesi hemen uygulanabilir anlamına gelmiyor çünkü henüz faz 3 ü öğrenemedik." 

Türkiye Haberleri