Halk TV Dış Haberler Servisi
Söz konusu tasarının basın özgürlüğünün ihlâli olduğunu savunan göstericiler, bu yasa geçerse polisin yasadışı eylemlerinin kayıt altına geçirilmesine engel olunacağını ifade ediyor. Fransız hükûmeti ise polislerin internet ortamında istismara uğramaktan korunacağını öne sürüyor.
Dün düzenlenen gösteriler yalnızca Paris’le sınırlı kalmadı. Bordeaux, Lille, Montpellier, Nantes gibi kentlerde de halk sokağa döküldü.
Polisin ırkçı saldırısı
Bu haftanın başında üç Fransız polisinin, siyahi bir yurttaşa şiddet uyguladığı ve ırkçı söylemlerle hakaret ettikleri video basına yansımıştı. Bunun üzerine ülke çapında ırkçılığa karşı tepkiler doğdu. Macron, olayı kabul edilemez bulduğunu söylerken polisler görevden uzaklaştırıldı ve haklarında soruşturma başlatıldı.
Bu olayın yaşanması üzerine gelen ve ‘sansür yasası’ olarak adlandırılan yasa tasarası ülke genelinde protestoları daha da şiddetlendirdi.
Paris’te 46 bin kişinin sokağa çıktığı düşünülüyor. Polisle protestocular arasında çıkan çatışmalarda dokuz kişi gözaltına alındı. Öte yandan gösterilere Sarı Yelekliler de katıldı.
Anti-kapitalistler de sokakta: "Merkez Bankası binası ateşe verildi" iddiası
Protestolarda ayrıca anti-kapitalistler de sokağa çıktı. Merkez Bankası binasının ateşe verildiği iddia edilen bu görüntüler sosyal medyada yayılmaya başladı. Görüntülerde protestocularun ateşe verdikleri binanın önünde pankart açtığı görülüyor.
Gazeteciye polis şiddeti
Gösteriler esnasında bir gazeteciye polis tarafından şiddet uygulandığı da iddia edildi. Bağımsız gazeteci Marc-Olivier Chataignier, şiddet gören gazetecinin fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı. Bu görüntü sosyal medyada büyük tepki topladı.
Polis tarafından darp edilen gazetecinin Suriye’nin Halep kentindeki savaşta AFP adına çektiği fotoğraflarla ödüller kazanan Suriyeli Amir El Halbi olduğu öğrenildi.