Haber: Ali Isıyel - Fırat Yeşilçınar
75 hane bulunan köyde, 50 hanenin çatı ve pencerelerinde hasarlar oluştu. Bazı evlerin duvarına ve bahçesine ise fabrikadan kopan demirler saplandı. Bu patlama sırasında köyün imamının da evi hasar gördü.
Akarca köyünün muhtarı Hamdi Turna ile yıkımın boyutlarını görmek için köyde incelemelerde bulunduk.
Akarca köyü, fabrikaya giden yolun kenarında olduğu için ambulans ve itfaiyenin de kullandığı güzergahta yer alıyor. Fabrikaya yakın köyde bulunan imamın yaşadığı evin camları patlamış ve çatının kiremitleri zarar görmüştü. İmam, olayın ardından memleketi Ordu’ya geri döndü. Köy, imamsız kaldı.
Köylüler: Eylem yaparız
Köylüler, fabrikanın daha önce de patladığını ve son patlamanın ardından köyden kimsenin oraya çalışmaya gitmediğini ifade etti. Fabrikaya tepkili olan köylüler, buranın kapatılmasını ve bir daha açılmamasını istiyor. Köy kahvesinde görüştüğümüz bir kişi, “Bir kere daha açmaya kalkarlarsa bu kez yolu keserek eylem yapmayı planlıyoruz. Açılmaması için de gerekirse imza toplarız” diye konuştu. Seslerini duyurmak isteyen köylüler, "Bizim onlara gücümüz yetmez, siz yazın belki bir şey olur" dedi.
Köylüler, patlama esnasında Yalova depreminden bile daha şiddetli bir sarsıntı yaşandığını dile getirdi. Patlama sonrası havadan çekilen görüntüler ise köylülerin söylediklerini gözler önüne serdi.
Cenaze araçları ve ambulansların geçişi devam ediyor
Köye giderken gözümüze çarpan bir başka detay ise yoldan çok sayıda cenaze aracı ile sessiz ve yavaş bir şekilde ambulansların geçişi oldu.
Milletvekilleri alanda değildi
Akarca’daki incelemelerimiz sonrasında, Hendek ilçe merkezinde de görüşmeler yapmak istedik. Ancak olayın ikinci gününde, hâlâ çok sayıda yaralı, kayıp ve kimliği belirlenemeyen işçiler varken milletvekilleri bölgede değildi.