İnfaz yasası için çağrı: Kadınların yaşamı kimsenin iyi niyetine bırakılamaz

Kadına yönelik şiddet faillerinin indirimden yararlanmasıyla tartışma yaratan infaz yasası Resmi Gazete'de yayımlandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim halktv.com.tr aracılığıyla kadınlara seslendi.

Muhabir: Neslişah Bozkurt

Açık cezaevlerindeki mahkumların tahliye edilmesini de barındıran 69 maddelik yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak kanunlaştı. İnfaz yasasında en çok tartışılan konulardan biri de kadına yönelik suç işleyen faillerin ceza indiriminden yararlanmasıydı.Tepkilere neden olan infaz yasasını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile konuştuk. Ataselim, ceza kanununda kadına yönelik suçları kapsayan bir madde bulunmadığından dolayı endişe duyduklarını, yetkililerin kadınları korumak ile yükümlü olduğunu belirtti.

"Kadına yönelik suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş olan suçlar indirimden faydalanacak"

İnfaz düzenlemesi ile ilgili teklif dün gece Resmi Gazete'de yayımlandı ve bizim eleştirdiğimiz haliyle yasalaşmış oldu. Kadına yönelik suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş olan suçlar indirimden faydalanabilir durumda. Her ne kadar yasa Meclis'ten geçtiği zaman AKP Grup Başkanvekili kadına yönelik suçlar ve cinsel suçlar kapsam dışı dese de maddelere baktığımız zaman karşılamadığını görüyoruz. Nitekim açık cezaevlerine geçme koşullarını yerine getirmiş olan her türlü kadına yönelik suç işleyenler aynı zamanda izinli sayılacaklar, bu yasadan faydalanabilmiş olacaklar. Aynı zamanda ceza kanunumuzda 'kadına yönelik suç' diye tanımlanan bir suç olmadığı için durum çok karışık hale geliyor.

Örneğin, Mutlu Kaya'nın feryadını hepimiz gördük. Yaralanmıştı ve birçok yetisini kaybetmişti kardeşimiz. Hala bunun için çabalarımız sürüyor. Kendisinin sözlerinde söylediği gibi o adamın bile faydalanma ihtimali var. Yahut dün akşam bir akşam bir kadın arkadaşımızın şiddete uğradığını belgelediği bir video dolaşıyordu sosyal medyada. Örneğin bu adam hükümlü olsaydı bu yasadan yararlanacaktı. Çünkü kadına yönelik suç diye tanımlı bir şey yok. Bu bir sorun. Bu yüzden her türlü kadına yönelik şiddet, tehdit, hürriyetten alıkoyma gibi birçok suç indirim anlamına gelecek.

"Kadınların yaşamı kimsenin iyi niyetine kötü niyetine bırakılamaz, biz kimseye güvenmiyoruz"

Bu yasanın şöyle riskleri var, bu infaz düzenlemesi yapılmadığı zaman bile uzaklaştırma kararının son gününü bekleyip cezaevlerinden firar edip, açık cezaevine geçer geçmez izinli çıktığı gün kadınları öldüren, şiddet uygulayan çocuklara istismar edenler varken, şimdi kendi elleriyle bunu yapmış oldular. Kadınlar için bu düzenleme görüşüldüğünden beri bir dehşet uyandırdı. Defalarca polise başvurmasına rağmen korunmayan kadınların sosyal medyadaki feryatlarıyla korunmalarını sağladık ama şimdi bizim bütün çabamız havaya uçacak. Çünkü bu adamlar da ceza indiriminden yararlanacaklar. Kadınlar feryat figan bizi arıyorlar biz ne yapacağız diye. Bu resmileştiği için Cumhurbaşkanının ifadesiydi salınanlar için 'tekrar suç işlemeyeceklerine inanıyorum' dedi. Kadınların yaşamı kimsenin iyi niyetine kötü niyetine bırakılacak olan bir şey değil. Biz kimseye güvenmiyoruz. Şimdiye kadar belki de kadınlar belki de güvendikleri için başlarına bu kadar kötü şeyler geldi. 

"Yetkilileri derhal açıklama yapılmaya, kendi yayınladıkları genelgeye uymaya davet ediyorum"

Bir diğer risk de Aralık Las Tesis performanslarının ardından 81 ile gönderilen Adalet Bakanlığının ve İçişleri Bakanlığının 6284 sayılı kanunun uygulanmasına yönelik gönderdiği genelgeler.

Genelge, 6284 sayılı Kanunda, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ile bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri içeriyor.

Bununla ilgili ne yaptıklarını derhal açıklamak zorundalar çünkü kadınlar bize soruyor bu adama ne olacak salınacak mı diye. Bu durumda nasıl hemen salıverilme işlemleri yapılıyorsa aynı şekilde bütün kadınlara haber verildi mi diye bunu öğrenmek istiyoruz. Yetkilileri derhal açıklama yapılmaya, kendi yayınladıkları genelgeye uymaya davet ediyorum. Kadınların daha da yalnızlaşacağı bir döneme giriyoruz. Coronavirüs günlerinde kadınlar için hala acil bir önlem paketi yayımlanmadı. İstanbul Emniyet'ine göre aile içi şiddet artmış durumda, bizim verilerimize göre de aile içi şiddet artmış durumda. Bu kadar kişinin dışarıya salıverilmiş olması dehşet verici bir durum. Tahliye etme hızı kadar kadınları koruma hızını da gösteriyorlar mı diye soruyoruz. Kadınlara çağrımız kendinizi risk altında hissediyorsanız 6284'ten yararlanmak istediğinizi söyleyin. Bu yasa kapsamında kimlik bilgilerinizin gizliliğinden iş yeri değişikliğine kadar her türlü gizlilik ile ilgili koruyucu önlemlerden faydalanabilirler.

Özel Haber Haberleri