Haber: Emre Alım
Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa ülkelerine geçişine engel olmayacağını duyurmasının hemen ardından Yunanistan Silahlı Kuvvetleri alarm durumuna geçti. Pazarkule karşısındaki Yunanistan'ın Kastanyes Gümrük Kapısı, göçmenlerin geçişini önlemek için barikatlarla kapatılmış durumda. Gelişmeleri olay yerinde takip eden Yunan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Meriç Nehri boyunca sınır muhafızlarının artırılması talimatını verdi.
Yunanistan’ı endişelendiren deniz sınırları için de harekete geçildi. Geçtiğimiz gün toplanan olağanüstü kabine toplantısının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı göçmenlerin en çok geçtiği Midilli Adası'na teftiş ziyaretinde bulundu. Yunan donanmasına ait savaş gemilerini Sakız, Sisam ve İstanköy gibi Türk kıyıları karşısındaki adalara gönderildi. Atina yönetimi, Avrupa Birliği’nden de acil yardım talebinde bulundu. Talep üzerine Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Yunanistan’a sınır korumu gücü ve teknik ekipman yollayacak.
Başbakan: Yasa dışı girişe müsamaha yok
Durumu Avrupa Birliği liderleriyle değerlendiren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yasa dışı geçişlere izin vermemekte kararlı olduklarını duyurdu. Yeni Demokrasi hükümetinin başındaki Miçotakis ayrıca Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında: "Suriye'deki trajik gelişilmelerden Yunanistan sorumlu olmadığı gibi, başkalarının aldığı kararların sonuçlarına da katlanamaz" ifadelerini kullanmıştı.
SYRIZA: Hükümet özür dilemeli
Ana muhalefet pozisyonundaki SYRIZA, krizin Avrupa düzeyinde tartışılmasından yana. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan göçmen anlaşmalarının gözden geçirilmesini öneren SYRIZA, hükümetin göçmenlere yönelik müdahale ve şiddet görüntüleri için de özür dilemesi gerektiğini belirtti.
KKE: Erdoğan'ın oyunlarına ortak oluyorlar
Göçmenlerin ilk durakları olan adalarda önemli bir siyasal ağırlığı bulunan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise Merkez Komitesi aracılığıyla bir açıklama yayınladı. Bölgede yükselen gerilimin arkasında emperyalist rekabetin yer aldığına işaret eden değerlendirmede “Bu gerçeği gizleyenler Erdoğan hükümetinin oyunlarına ortak oluyor” denildi.
“Türkiye’nin ABD, NATO ve Avrupa Birliği ile birlikte Kuzey Suriye’de başlattığı saldırının yanı sıra Rusya ve Suriye ile karşı karşıya gelmesi sadece çatışmayı değil göç dalgalarını da körüklemiştir. Yaşananlar göçmen akınının temelinde Türkiye'nin müdahil olmasıyla genişleyen ve ABD - NATO - AB tarafından tetiklenen müdahalelerin yer aldığı bir kez daha kanıtlanmıştır. Bu gerçeği gizleyenler, tıpkı Erdoğan hükümetinin oyunları gibi mülteciler ve halklar üzerinden oynanan çeşitli jeopolitik oyunlara katkıda bulunmaktadırlar."
Ankara ve Atina'dan farklı sayılar
Türkiye ve Yunanistan’dan yapılan açıklamalarda dikkat çeken bir başka nokta ise göçmenlerin sayısı hakkında verilen çelişkili rakamlar. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun paylaştığı son verilerde 100 bin 577 göçmenin Türkiye’den ayrıldığını söylese de Yunanistan bu rakamların gerçeği yansıtmadığını söylüyor.
“Türk yetkililerin dezenformasyon kampanyası devam ediyor. Gerçek şu: Dün sabahtan bu sabaha kadar 10.000 kişinin Yunan topraklarına (Meriç Nehri boyunca) girmesi engellendi. İdlib’le ilgisi bulunmayan ve yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 73 kişi tutuklandı ve bu kapsamda kovuşturma başlatıldı.”
Savunma Bakan Yardımcısı Alkiviadis Stefanis bugün yaptığı açıklamada, Yunanistan-Türkiye sınırında toplanan göçmenlerin sadece bir gecede Yunanistan'a geçmeye yönelik yaklaşık 9 bin 600 girişimde bulunduğunu söyledi.
Aynı gece boyunca 220 göçmen de botlarla Midilli Adası’na ulaştı. Ada sakinleri yaklaşık 20 bin göçmene ev sahipliği yapan Moria kampının kapatılmasını göçmenlerin anakaraya gönderilmesini istiyor. Adaya gelen göçmenler için kapalı kamp, insanlık dışı koşulları nedeniyle pek çok kişi tarafından tepkiyle karşılanıyor.