Derleyen: İrem Yıldırım
Fransa'da genel grev, bu sabah intihar eden DNA gazetesi çalışanı için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunda "kapitalizme hayır" sloganları atıldı. Gün ortasında, Toulouse, Grenoble, Marsilya veya Rennes gibi otuz şehirde 180.000'den fazla gösterici eylemlere başladı.
- Sendikalar, greve katılımın çok fazla olduğunu açıkladı.
- Demiryolu işçilerinin yüzde 85'inin greve gittiği duyuruldu.
- Ülkede yüzlerce uçuş iptal edilirken, öğretmenler arasında da greve katılım oranı yaklaşık yüzde 50 oldu.
- Fransa İçişleri Bakanlığı, Sarı Yelekliler hareketi mensuplarının da greve katıldıklarını açıkladı.
Genel grevler nedeniyle kamu hizmetleri verilmiyor. Genel grev hastane ve okulları da kapsıyor. Aynı zamanda çöpler de toplanmıyor. Grevlere havaalanlarındaki yer personeli de katılıyor. Air France ve EasyJet çok sayıda seferini iptal etti. Grevin bir günden fazla sürmesi beklenirken, bazı sendikalar üyelerine, Cumhurbaşkanı Macron'un emeklilik reformunu geri çekene kadar grevlere devam edilmesi çağrısında bulundu.
Marsilya, Lille, Bordeaux, Nice, Nantes veya Strazburg gibi pek çok şehirde toplu taşıma araçları göstericiler tarafından bozuluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'na göre, anaokulu ve ilköğretim okullarında grev oranı ilköğretimde% 51,15'e, ortaöğretimde ise% 42,32'ye ulaşmaktadır. Paris'te grevcilerin% 78'i bekleniyordu.
Öte yandan Fransız polisi güvenlik tedbirlerini artırdı.
Greve kimler katılıyor?
Paris ve çevresinde toplu taşımayı üzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları greve katılıyor.
Macron'un emeklilik reformu
Emekli maaşı reformu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un en önemli sosyal reformu olarak kabul ediliyor. Emekliliğe puan bazı getirilmesini içeren reformla, karışık emeklilik sisteminin birçok meslek dalı için özel düzenlemelerle basit hale getirilmesi amaçlanıyor. Ancak planlanan reformla, halihazırda 62 olan emeklilik yaşı daha ileri tarihlere çekilerek, insanların daha uzun süre çalışmaları öngörülüyor.
Kaynak: Le Monde, BBC Türkçe, Euronews