AKP'nin ekonomi karnesi: İntiharlar artıyor

Türkiye'de halkın en büyük problemi yoksulluk. Son yapılan asgari ücret zammıyla, emekçiye açlığı reva gören AKP iktidarı, tüm yurttan yükselen çığlıklara kulağını tıkıyor.

Haber: Ali Isıyel

Son yıllarda verileri iyice tartışmalı hâle gelen TÜİK'e göre, 2002-2018 yılları arasında Türkiye'de günde ortalama 8 kişi yaşamına son verdi. Son 17 yılda ise intihar edenlerin sayısı 50 bin 378'e ulaştı. Bu süreçte zenginler daha zenginleşirken, yoksullar açlığa mahkûm edildi.

İPSOS'un araştırmasına göre, Türkiye'de halkın yüzde 58'i en büyük sorunu ekonomi olarak görürken; yalnızca yüzde 24'ü hayatından memnun. Bu oran tarihin en düşük rakamlarından biri.

AKP iktidarında gelir dağılımı

Türkiye'de en zengin yüzde 20, tüm gelirin yüzde 47,6'sını alıyor. En yoksul yüzde 20'nin payına ise toplam gelirin yalnızca yüzde 6,1'i düşüyor. Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde 33 Avrupa ülkesi arasında 2'nci sırada yer alıyor.

Memleket, son aylarda art arda gelen yoksulluk intiharlarıyla sarsılıyor. Geçtiğimiz günlerde "İşsizim, çocuklarım aç" diyerek Hatay Valiliği önünde kendini ateşe verdi Adem Yarıcı, hastaneye kaldırılırken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ondan geriye yürek parçalayan bu kare kaldı...

Meclis'in önüne gelen bir yurttaş da aynı isyan ve çığlıkla üzerine benzin dökerek intihar girişiminde bulundu. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın parti grubuna seslendiği sırada arka sıralardan yükselen "İşsizim, çocuklarım aç" çığlığı ise birden susturuldu ve iktidar medyası yayını kesti.

  • Hacı Üruç, ramazanda evine yemek götüremediği için intihar etti.
  • Kevser Abdülkadiroğlu ataması yapılmadığı için işsiz kaldı, yaşamına son verdi.
  • Cemal Can, "Ölümümden kimse sorumlu değildir. Çocuğuma kitap ve okul önlüğü alamadım" notunu ardında bırakarak yaşamına son verdi.
  • Emine Akçay 8 aydır kirasını ödeyemiyordu. Odun alacak para bulamadı, çocukları üşümesin diye fön makinasını açıp çocuklarının eline tutuşturdu. Sonra yaşamına son verdi.
  • Fatih'te 4 kardeş, yoksulluk nedeniyle siyanür içerek toplu hâlde yaşamlarına son verdi.
  • Dün iş arayan ve maddi sıkıntılar yaşayan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Hakan Taşdemir yaşamına son verdi.

Bu ateş memleketi yakabilir

İntiharlar kadar, intihar girişimleri de giderek artıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yayımladığı Türkiye'nin İntiharlar Raporunda "Son dönemlerde artan intihar girişimleri gösteriyor ki, Türkiye toplumsal bir cinnetin arifesindedir ve unutmamak gerekir ki, 17 Aralık 2010'da 26 yaşındaki üniversite mezunu sebze satıcısı olan Muhammed Buazizi, seyyar tezhâhına el koyulduğu için kendini yaktı ve alevler hem Tunus iktidarına sıçradı hem de Arap Baharı'nın fitilini ateşledi" diyerek iktidara uyarıda bulunuyor.

Türkiye'de gençler işsiz, halk mutsuz ve her geçen gün ümitsiz işsiz sayısı artıyor. Üniversite mezunları, mezun oldukları alanlarda iş bulamıyor ama iktidar sahipleri "her üniversite mezunu iş bulmak zorunda değil" yanıtını veriyor.

17 yılda 50 bin 378 insan, 50 bin 378 dünya... Günde 8 kişi yaşamına son veriyor demek kolay ama bu hikayeler hiçbir istatistiğe sığmaz.

İlgili Haberler

İzmir'de 57 yaşındaki bir yurttaş yaşamına son verdi
Kaymakamlık binasında yaşamına son veren Nezire Kılıç'ın eşi: Yardım için gitmişti, dinlemediler

Özel Haber Haberleri