Yurtdışındaki faaliyetlerde kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinden 486 milyon lira Türkiye Maarif Vakfı’na aktarılıyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, bu bütçe üçe katlanarak 1 milyar 231 milyon 98 bin liraya yükseltildi. Eğitim sendikaları ise duruma tepki gösterdi ve “Maarif Vakfı’na aktarılan her mali kaynak, MEB’in ülkemizin ekonomik zorluk içinde yaşamını devam ettiren milyonlarca ailenin ve çocuklarımızın ihtiyacının başka yerlere aktarılması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.
"Kıt bütçe yoksul çocuklara ayrılsın"
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Uzaktan eğitimden uzak kalan milyonlarca çocuğumuzun bilgisayar, tablet, internet ihtiyacını karşılamayan MEB’in Maarif Vakfı’na bu kadar büyük paraları ayırması, çocuklarımızın hakkının devlet eliyle gasp edilmesinden başka bir şey değildir. Sendika olarak ülkemizin kıt bütçesinin kendi yoksun çocuklarına ayrılmasının dışında hiçbir uygulamayı kabul etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.
Vakıf uzun yıllar FETÖ tarafından yönetildi
Yıldırım, vakfın uzun yıllar FETÖ tarafından yönlendirildiğini hatırlatarak “Başka ülkelerdeki eğitim faaliyetinin sadece sahipleri değiştirilerek devam ettiriliyor olmasının gerekçeleri kamuoyuna açıklanmalı” dedi.
"Milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemiyor"
İstanbul Eğitim Sen 1 No’lu Şube Sekreteri Barış Uluocak, ilgili yasanın kabul edildiği tarihten bu yana Maarif Vakfı’na milyonlarca lira aktarıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Salgına rağmen eğitime yeterli bütçe ayrılmadı. Milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemiyor. Erişebilen öğrencilerin ise hâlâ yüzde 64’ü uzaktan eğitime ebeveynlerinin cep telefonları ile ulaşmaya çalışıyor. MEB bütçesi Maarif Vakfı’na değil, uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler, okulların yüz yüze eğitime güvenle başlayabilmesi için alınacak önlemler, öğrencilerimiz, eğitim emekçileri için kullanılmalıdır.”