Türk Telekom, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere internet toptan tarifelerini yüzde 70’e varan oranda artırdı. Açma-kapama ve benzeri tek seferlik bazı hizmetlere de 20 kata kadar zam yaptı.
Fahiş zam, mevzuat aşılarak yapıldığı gerekçesiyle tepkileri beraberinde getirdi. Zamma yargı yolu açıldı.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Teberci, Türk Telekom’un talebi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) alacağı zam kararında izlemesi gereken bir takvim ve usul olduğunu söyledi.
Teberci, BTK’nın bu kararı bir ay öncesinden alıp, internet sitesinde duyurması gerektiğini söyledi. İnternet şirketlerinin, yüzde 70’e varan son zammı, Türk Telekom’un bir mesajıyla öğrendiğini belirten Teberci, “Türk Telekom, bu zammı haziran ayının sonunda internet şirketlerine bildirdi. Zam, 1 Temmuz’da uygulamaya girdi. Mevzuat işletilmedi... BTK’nın bu kararı önceden yayınlaması ve internet şirketlerine bildirmesi gerekirdi” dedi.
Teberci, internet şirketlerinin, zamdan belli bir süre önce haberdar edilmediği için taahhütlü internet satışlarından (1 ya da 2 yıl süreli, vergi dışında gelen zamların aboneye yansıtılmadığı) zarar ettiğini söyledi.
Teberci, “Şirketler, önceden haberdar olsa taahhütlü internet satışlarında pozisyon alırdı. Taahhütleri bitenlerle yapılacak anlaşmalarda yeni tarifeler dikkate alınırdı. Şirketler, Türk Telekom’dan hizmeti daha pahalı alıp, abonesine daha ucuza verdiği için zararla karşı karşıya kalıyor” dedi.
Teberci, TELKODER olarak bu konuyu yargıya taşımaya karar verdiklerini belirterek, “Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Zammın daha öncesinde BTK tarafından duyurulmasını öngören mevzuatı gerekçe göstererek, konuyu yargıya taşıyacağız. Birkaç güne kadar yargıya başvurmuş oluruz” dedi.
Taahhütlü satış dönemi kapanıyor
Teberci, peş peşe gelen zamlar nedeniyle taahhütlü satışların giderek azaldığını, şirketlerin mümkün olduğunca taahhütlü satış yapmamaya özen gösterdiğini söyledi.
Teberci, internete yapılan zamla ilgili de tüketici derneklerinin bir çalışması olduğunu, tüketici derneklerinin internete yüzde 70, tek seferlik hizmetlere yapılan 20 kata kadar zammı yargıya taşımaya hazırlandıklarını kaydetti.
İnternet zammında son sözü yargı söyleyecek.