Veliaht Prens “sahtecilik” yaptı: Krallığın Yemen Savaşı resmi değil mi

.

İddiayı ortaya atan kanlı bıçaklı düşmanı olduğu için temkinli yaklaşmak lazım ama Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın (MbS) neler yapabileceği düşünüldüğünde “olmaz” da diyemiyor insan doğrusu.

Kanada'da sürgünde yaşayan eski Suudi istihbarat yetkilisi Saad el Cebri uzun zamandan beri kendisini öldürtmeye çalışmakla suçladığı MbS’nin ipliğini pazara çıkarmayı kafasına koymuş durumda. Kendisini Suudi Arabistan'a geri getirmek için iki çocuğunu hapse atan krallıkla anlaşmazlık yaşıyor uzun süredir. Destekçisi bir grup olsa da zorlu bir mücadeledir aslında verdiği. En son iddia da eğer doğruysa ortada gerçek bir skandal olduğu anlamına geliyor bu.

Cebri, geçtimiz günlerde BBC’de kendisiyle yapılan röportajda MbS’nin Yemen’le ilgili savaş kararnamesini babasının imzasını taklit ederek çıkardığını söyledi. Yani Veliaht Prens “evrakta sahtecilik ya da tahrifat” yaparak, binlerce insanın ölümüne yol açan Yemen Savaşı Kararnamesi’ni babası imzalamış gibi gösterip yürürlüğe sokmuş. Cebri bilginin kendisine, “çok güvenilir” bir üst düzey Suudi yetkili tarafından verildiğini de kaydediyor.

İddiaya göre Prens Muhammed bin Selman Suudi Arabistan'ın fiili lideri olarak görev yaptığı, sık sık yaşlı babası Kral Selman'ın yerine liderlerle bir araya geldiği bir dönemde yapmış bu sahtekarlığı.

Kanıtlanması halinde tek karar verici Kral olduğu için Suudi Arabistan resmi olarak Yemen’e savaş açmamış mı oluyor şimdi? Bir çarpıcı durum da şu, MbS Yemen’e savaş açıldığında Veliaht Prens değildi, o sırada Savunma Bakanı’ydı. Suudi Arabistan, kurucusu olduğu Arap koalisyonuyla 26 Mart 2015'te Yemen'e askeri müdahale başlattığı sırada yani. Veliaht Prens olmasına daha iki yıl vardır. Bu tahrifatı yaptığı sırada Veliaht Prens Muhammed bin Nayif’ti. İddia doğruysa hayli tuhaf bir durum var ortada. Bunun uluslararası hukukta yaptırımı nedir doğrusu bilemem ama “resmi olarak” ilan edilmese de Yemen savaşı tüm hızıyla, binlerce can alarak sürüyor hala.

Bu iddiaya Suudi Arabistan’ın tepkisi beklendiği gibi oldu. Krallık iddialara ilişkin herhangi bir yorum yapmadı ama Cebri’yi “itibarsız, eski bir hükümet yetkilisi” olarak tanımladı.

Yemen'de MbS tarafından Savunma Bakanı’yken kısa sürede sona erdirileceği vaadiyle başlatılan savaş yaklaşık on yıldır devam ediyor. Yemen savaşında 150 binden fazla insanın öldü, on binlerce insan da mülteci durumuna düştü.

Cebri’nin iddialarının bazı kesimlerde karşılık bulmasının nedeni, onun bir zamanlar eski Veliaht Prens Muhammed bin Nayif için çalışması, 11 Eylül saldırılarından sonra krallıktaki El Kaide militanlarına karşı mücadelede ABD'nin güvenilir bir sırdaşı olması. Bu nedenle söylediği her lafın üzerine atlanıyor, ABD’de Batı’da da. Cebri, Prens Muhammed bin Selman'ı ABD federal mahkemesinde dava etmiş, veliaht prensin yurt dışına kaçtıktan sonra kendisini öldürtmeye çalıştığını ileri sürmüştü.

Cebri’nin, MbS’nin eski Kral Abdullah'a Rusya'dan gelen zehirli bir yüzükle suikast düzenlemeyi düşündüğü iddiası da hayli ses getirmişti 2021’de ortaya attığında.

Ne kadar doğrudur, ne kadar kanıtlanabilir bilinmez ama eğer doğruysa Kral’ın “savaşılsın” diye imzaladığı herhangi bir belge yok demektir bu.

Bakalım kim, ne zaman bu iddianın üzerine gidecek?

MbS gücünün doruğundayken, kimse gitmez belki de.

Dünya Haberleri