Suikast Girişimi İşe Yaramıştır Ama Trump Kazanamayabilir...

.

Neredeyse herkesin gerçekleşeceğinde hemfikir olduğu bir tahminin tersini iddia edenlere hayli olumsuz bakıldığını bilirim. Buna karşın bendeniz Trump’ın şu suikast girişimi nedeniyle biraz daha destekçi toplamasına rağmen, bunun başkanlığı kazanmasına yetmeyeceğini söyleyerek gelecek eleştirileri kabul ediyorum.

Çok sayıda analist son yaşanan olay nedeniyle Trump’ın başkanlığı kazanma olasılığını artırdığını düşünüyor. Düşünmekte haklıdırlar da kuşkusuz. Suikast girişimi en azından Cumhuriyetçi tabanın sandığa gitmesine, sandıkları korumasına yol açacak öncelikle.

Trump’a destek verenlerin sayısının suikasttan önce de arttığını belirtelim. Bu artışta başka ektenler de var. Gerçekten de küçük bağışçılardan bağış toplamakta bile zorlanan bir adaydı Trump. Ancak 30 Mayıs’ta yargılandığı davada suçlu bulununca bu durum değişti, bağışçılarının sayısı arttı. Yüzbinlerce kişi onu durdurmak için hukukun kullanıldığını düşünmeye başladı çünkü. Suikast girişimi tam da bu kanının yaygınlaştığı bir ana denk geldi.

ABD’de daha önce de başkanlara suikastler yapıldı malum. Sağ kurtulanlara sempatinin arttığı doğrudur. Örneğin Ronald Reagan, 1981’de vurulduğunda kendisine verilen destek yüzde 60’tan 68’e çıkmış ama bu çok çok kısa sürmüştü. Bakın, televizyonda Trump’la yaptığı tartışmada rezil olan Joe Biden sadece ama sadece 2 puan kaybetmiş anketlere göre. O tartışmayı izleyenler Biden’ın bir daha kalkamayacak kadar yerlerde süründüğünü yazıp çizmişti ama hiç de öyle olmamış meğer. Theodere Roosvelt’i de 1912’de kampanya konuşması sırasında vurdular. Ama bu ona yeterince destekçi kazandırmamış olacak ki seçimi kaybetti.

Trump’a suikast girişimi gerçekten onun işine yarayacak mı? Öyle gibi görülse de konuşmak için henüz çok erken. Bu olaylar her zaman mağdurun lehine sonuçlanmayabilir. Ayrıca seçime daha dört ay var. O zamana kadar kimbilir ne tür olaylarla karşılaşacağız. Televizyon tartışmasındaki galibiyetine rağmen seçmenin önemlice bir kesiminin gözünde Trump’a olumsuz bakış pek değişmiş değil denilenlere göre. Suikasta uğradı diye Trump’a ilişkin fikrini kolayca değiştirmeyecek binlerce insan var.

Trump da sanki durumun sandığı gibi ciddi bir desteğe dönüşmeyeceğini biliyor olmalı. Siyasete girdiğinden beri şiddeti savunan, taraftarlarını parlamentoyu basmaya yollayan, muhalif delegeleri dövdürten o Trump suikast girişimi sonrası ağzından bal damlayan birine dönüştü. Birlikten, beraberlikten, demokrasinin korunmasının gerektiğinden söz etmeye başladı. İşte bu sakinliği korur, söylemleri böyle devam ederse durumu tamamen lehine çevirebilir.

Böyle yaparsa, suikasttan kurtulan adam olmaktan çok “itidal” çağrısı yapan biri olarak destek ağı genişleyebilir. Tersini yaptığı anda kimse suikastı anımsamaz.

Kabul, saldırı kazanma şansını arttırdı ama garanti etmedi.

Yenik bir Trump da görebiliriz bakarsınız.

Dünya Haberleri