Sivilce (Akne)

Bengi Başer yazdı: Sivilce (Akne)

Sivilce, cildin orta tabakasında bulunan bezlerin bir hastalığıdır. Sivilce ile akne farklı hastalıklar olarak düşünülse de, aslında birbirinin tamamen aynısıdır.

Hastalığın başlangıç evresinde yağ bezleri aşırı yağ salgılar; hastalığın şiddeti ilerledikçe yağ salgılayan kanallar tıkanmaya başlar. Bu kanalların derideki çıkış noktası açıksa siyah nokta, tıkalı ise beyaz yağ kabartıları oluşur. Şiddeti arttıkça kızarıklık başlar, yağ kanalları genişler, şişmeye başlar ve bir tür bakteri enfeksiyonunun eklenmesi ile kist denilen kabartılar oluşur. Bu kistler patladığında deri içerisine iltihap akabilir ve bu evreye gelmiş sivilceler genellikle iyileşirken iz bırakır.

Sivilce oluşumunda genetik yatkınlığın rol oynadığına inanılmakla birlikte, bu yatkınlık tartışmalıdır. Sivilce ergenlik döneminde normal oranda artan hormonlara karşı yağ bezlerinin aşırı reaksiyonudur. Ancak hormon dengesizliklerinde, uygunsuz makyaj ürünleri kullanımında da sık görülür. Ayrıca, süt ve süt ürünleri ile akne oluşumu arasında bağlantı olduğunu gösteren bazı çalışmalar bulunmaktadır.

Son yıllarda özellikle genç erkekler proteinden zengin diyetleri tercih etmekte ve özellikle gövdede ve kol kenarlarında küçük pütürler şeklinde sivilceler sıklıkla rastlanmaktadır. Kızlarda adet öncesi 1-2 adet sivilce görülmesi normaldir.

Tedavi sivilcenin şiddetine göre planlanır ve hastanın yaşı, hormonsal dengesizliğin varlığı, kızlarda aşırı kıllanma ve kozmetik kullanımı sorgulanır.

Her sivilce hastasının yağlanma miktarı farklıdır. Yağ fazlalığını dengeleyecek temizleyiciler, kükürtlü̈ karışımlar, iltihaplı kistler mevcutsa, antibiyotik tedavisi uygulanır. Çok şiddetli ve iz bırakmaya eğilimli sivilcelerde, yüzünü̈ kullanarak mesleğini yerine getiren kişiler ve klasik tıbbi tedaviye yanıt vermeyen vakalarda vitamin tedavisi uygulanır.

Sivilce izlerinin tedavisine, sivilce tedavisinin tamamlanıp yeni sivilce çıkışı olmadığı dönemde başlanır. Tıbbi tedaviye ek olarak, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroler, altın iğne ve lazer yöntemleri de kullanılmaktadır.

Ergenlik döneminde ya da sonrasında oluşan ve kimi zaman psikolojik sıkıntılılara da neden olabilen sivilcelerden kulaktan dolma bilgilerle kurtulma yollarını denemek, çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Ayrıca sivilcelerin üzerine kapatıcı sürmek, uzun vadeli veya kalıcı bir çözüm olmayıp, uzman bir hekim gözetiminde tedavi olmak, sonrasında iz kalmaması ve daha geniş bir alana yayılmaması açısından son derece önemlidir.

Sağlıkla kalın !..

Yaşam Haberleri