INVAMED-RD GLOBAL… Sağlık sektörü ve bu sektörü yakından takip edenler, söz konusu şirket hakkında ayrıntılı bilgiye sahiptir. Sağlık sektöründe son dönemde öne çıkan bu çok önemli şirketin sahibi, Raşit Dinç… Şirket, Sağlık Bakanlığı'na medikal ürünler satıyor.
INVAMED-RD GLOBAL, birkaç yıl önce, 2021 yılında dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu ile gündeme geldi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, INVAMED ve Mehmet Soylu’yla ilgili iddiaları, Meclis’e taşıdı. Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Emir, Mehmet Soylu'nun ortağı olduğunu öne sürdüğü INVAMED/RD GLOBAL firmasının, hastanelere tıbbi sarf malzemesi sattığını belirterek, şöyle devam etti:
“Bakanlar, bakan yardımcıları hiç çekinmeden etik kaygılar gözetmeden bakanlıklarla ticaret yapmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kuzeni Mehmet Soylu da ortağı olduğu ve yönetim kurulu üyeliğini yürüttüğü RD GLOBAL/INVAMED şirketiyle hastanelere tıbbi sarf malzeme satmaya devam ediyor. Son aldıkları iki ihalenin toplam bedeli 10 milyon TL'yi buluyor. Devlet Malzeme Ofisi'nin 4 Ocak'ta açtığı 1 milyon 487 bin TL'lik muhtelif sarf malzeme ihalesi ile 4 Şubat'ta açılan 7 milyon 978 bin 979 TL'lik muhtelif tıbbi sarf malzeme ihalesi yine RD GBOLAB/INVAMED şirketine gitti.”
Emir’in iddiaları üzerine şirket bir açıklama yaptı. Açıklamada, Mehmet Soylu’nun şirketin ortağı olmadığı ifade edilerek, “Sayın Mehmet Soylu, 2017 yılında şirketimizde SGK’lı olarak görev almıştır. 2018 yılında ise profesyonel olarak şirketlerimizden biri olan RD GLOBAL’in İcra Kurulu Üyeliğine atanmıştır” denildi.
Mehmet Soylu, 28 Mayıs 2021 tarihinde “sağlık sorunu” gerekçesiyle şirketin yönetiminden istifa etti.
Sağlık market uygulaması
Ar-Ge faaliyetleri ve tıbbi cihaz üretimi yapan INVAMED, 2021 yılında (diğer şirketler gibi) zorunlu olarak Devlet Malzeme Ofisi (DMO) kanalıyla Sağlık Market uygulama sistemine dahil oldu.
INVAMED, DMO’nun gerçekleştirdiği tıbbi sarf malzemesi ihalelerine katılmaya başladı. Bu ihalelerden bazıları INVAMED’de kaldı. Bunlardan biri de değişik boyutlardaki (ilaç salınımlı) koroner stentti.
Sipariş iptalleri
Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü V No’lu Satınalma Daire Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne kısa süre önce bir yazı gönderdi.
Söz konusu yazı, INVAMED’le ilgili ürünlerin satışını durdurmaya yönelikti.
Yazıda, DMO ile firmalar arasında imzalanan “Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması”nın, “Anlaşma Kapsamındaki Ürünlerin Yayınının Durdurulması” başlıklı 11. maddesinin 10. fıkrasına dikkat çekilerek, bu anlaşma kapsamında tedarikçiye (burada INVAMED’e), ürünün teslim edilmemesi nedeniyle kısmen ya da tamamen sipariş iptali cezası uygulandığı anımsatıldı.
Şirketin, siparişinin iptal edilmesi durumunda da sipariş iptaline konu olan ürünün barkodunun yer aldığı teknik şartnamedeki ürünlerinin yayınının sipariş iptal tarihinden itibaren e-ihalenin ya da e-pazarlığın talep periyodu (1 ay, 4 ay) kadarlık süre boyunca durdurulabildiği vurgulandı.
Bu hükümler uyarınca sipariş iptali nedeniyle INVAMED’in ürünlerinin alımının, 17 Eylül 2023 tarihine kadar durdurulduğu bildirildi.
Siparişler neden iptal edildi?
Bu yazı üzerine alımı geçici olarak durdurulan ürüne kısaca bir bakalım. Bu ürün, değişik boyutlardaki (ilaç salınımlı) koroner stentler.
Koroner stent, damarlardaki darlık ya da tıkanıklıkları açmak için kullanılıyor. Tıbbi metal alaşımlardan oluşuyor. İlaç salgılayabilen tüp şeklinde ağlardan oluşuyor. Doğrudan kalple ilgili olduğu için de en küçük bir sorun, hastanın yaşamını kaybetmesine yol açabiliyor.
Peki, insan sağlığı için bu kadar önemli olan bir ürünün siparişi neden durduruldu? Görüşlerine başvurduğumuz uzmanların, bu konuda bazı tahminleri ve tıbbi değerlendirmeleri bulunuyor. Bunlar, spekülatif olacağı için burada kayda geçirmiyoruz. Kuşkusuz, resmi kaynaklardan yapılacak açıklamalar hakikati öğrenmemize yardımcı olacak.