Ruslardan Büyük “Sermaye” Harekatı... Hedef Şaştı, 100’üncü Yıl Tutmadı!

.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hafta başında Soçi'de 3 saat süren önemli bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından yapılan değerlendirmelerde, “tahıl koridoru” öne çıktı.

Mersin-Akkuyu’da devam eden ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023’te ilk ünitesinin devreye alınması hedeflenen nükleer santral yatırımı ve milyarlarca dolara ulaşan doğal gaz borcuna hiç değinilmedi.

Akkuyu Nükleer AŞ’de, Erdoğan’ın Soçi ziyaretinin planlama döneminde bir dizi gelişme yaşandı. Şirket, 25 Eylül’de olağanüstü genel kurul toplantısını yapmaya karar verdi. Ruslar, Akkuyu’da sermaye artışı için düğmeye bastı.

Akkuyu Nükleer AŞ, Ankara’da gerçekleştirilecek olağanüstü genel kurulunda kayıtlı sermaye tavanını 9 milyar TL’den, 35 milyar 900 milyon 688 bin TL’ye çıkaracak.

Şirketin önceki çıkarılmış sermayesi, 7 milyar 73 milyon 567 bin 100 TL düzeyinde bulunuyordu. Bu tutar, 7 milyar 180 milyon 137 bin 600 TL’ye yükseltilecek.

Yönetim Kurulu, şirketin çıkarılmış sermayesini, 14 Haziran 2028 tarihine dek kayıtlı sermaye tavanına (35 milyar 900 milyon 688 bin TL’ye) kadar artırabilecek.

Hedef tutmadı

Rus Rosatom’un, sermaye artışı için hazırlık yaptığı, Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu’da hedef şaştı.

Akkuyu Nükleer Santralı, her biri bin 200 megavat gücünde toplam 4 üniteden oluşuyor. İlk ünitenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılına, 29 Ekim 2023’e yetiştirilmesi hedeflendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı hemen her görüşmede ve enerji yönetimi de Rus mevkidaşlarıyla bir araya geldiklerinde, ilk ünitenin 29 Ekim 2023'e yetişmesini istedi. Türkiye ve Rusya tarafları bu yönde açıklamalar yaptı.

29 Ekim’e sayılı günler kaldı. Sahadan gelen bilgilere göre ilk ünitede çalışmalar daha aylarca devam edecek. Bu nedenle 29 Ekim’de işletmeye alınması olanaksız.

Söz konusu ünitenin, en erken (aylarca sürecek testleri dahil) 2025 yılının ikinci yarısında ticari olarak elektrik üretimine başlayabileceği ifade ediliyor.

Diğer ünitelerin de 2025’i izleyen birer yıl arayla işletmeye girmesi ve elektrik üretimine başlaması öngörülüyor.

Devlet satın alacak

Devletin sahip olduğu santralları işleten Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma gereğince Akkuyu Nükleer Santralı’nda üretilecek elektriğin ilk 2 ünitede yüzde 70’ini, kalan 2 ünitede de yüzde 30’unu, 15 yıl boyunca 12.35 dolar/sentten satın alacak.

Ruslar, 15 yılın ardından ürettikleri elektriği piyasaya satacak. Santralın, işletme süresi 60 yıl. İşletme süresinin, santralda yapılacak bazı teknik çalışmalarla 5 yıl kadar daha uzatılabileceği belirtiliyor.

Rusların, Türkiye’nin Sinop’a inşa etmeyi planladığı ikinci nükleer santrala da talip olduğu biliniyor. Akkuyu deneyimi, Sinop için yol haritası niteliğinde olacak. Bu nedenle Akkuyu’nun yakından takibi ve bu süreçte atılan her adım büyük önem taşıyor.

Ekonomi Haberleri