Yürekleri dağlayan “insan ürünü” acı haberlerle güne uyanıyoruz.
Şişli’de bir gece kulübünde süren kaçak inşaatta çıkan yangında can veren 29 işçi bayram üzeri sağ salim evlerine varamadı.
Sayı olarak yazmak, söylemek ne kolay…
Oysa ki her birinin sevdikleri, onların yolu gözleyen aileleri, umutları, gelecekleri vardı.
Madenlerde, inşaatlarda yaşanan iş kazaları ve tabi kadın cinayetleriyle her yıl yüzlerce insanımızı kaybediyoruz.
Güvencesiz bir toplum.
1977 yılından beri ilk kez sandıktan birinci parti çıkan CHP, 22 yıldır süren AKP iktidarına tarihi bir yenilgi yaşattı. Hal böyleyken siyasette bu değişim nasıl oldu diye sormaya gerek yok.
Yine de soralım.
Halkv’de 4 Nisan’da yayımlanan “Yeni Bir Sabah” programında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i konuk eden İsmail Küçükkaya “Bu seçimlerde Vahap Seçer mi (Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı), Mansur Yavaş mı (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı) en fazla oyu alacak diye merak ediyordum” diyordu.
Haklı bir merak olduğunu seçim sonuçları gösterdi. Yavaş 66.44, Seçer yüzde 59.51 oy oranıyla en yakın rakiplerine en az 30 puan fark attı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’nı ikinci kez AKP iktidarının elinden alan Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Yaşar başta olmak üzere CHP’li belediyelerin yaygınlaştırdığı sosyal hizmetler, toplumsal kesimleri umuda kenetledi.
SOSYAL YARDIM BÜTÇEYİ YORMAZ
Seçer ile 2019 seçimlerinden bu yana “sosyal belediyecilik” adına yürüttükleri projeleri konuşuyoruz. Şunları anlatıyor:
*Toplumun her katmanına temas ettik, kapsayıcı kucaklayıcı olduk. Mevcut halinden memnun olmayanlar, ‘Alternatif yok, kime oy vereceğiz’ diye düşünüyorlardı. Hizmetlerimizi gördüler, bize güvendiler ‘Vahap başkan sorunu çözer’ demeye başladılar. Halk geçim derdindeyken sorunlarının çözülmediği gördü, iktidarı sorguladı; nedir bu israf, şatafat, kayırmacılık, adaletsizlik… Bize döndü ‘Ne güzel yaptılar’ dedi.
*Atatürkçüyüz, cumhuriyet değerlerine bağlıyız. Mersin’de katman katman her kesimden vatandaşımız var. CHP’li olduğumu gururla söylüyorum. Politik söylemler oy getirmiyor. Halk sizi hizmetlerinizle yanında görmek istiyor.
* CHP genel başkanı olsam, önümüzdeki seçimlere iktidar planlaması yaparım. Bu seçimler Türkiye’ye yeni yol açtı. Yeni kadrolar ortaya çıkacak.
Ekonomide zor günler yaşanıyor, sosyal destekleri sürdürebilecek mali gücünüz var mı?
Seçer “Sosyal yardım bütçeleri çok yormaz. Küçük paralardır ama halkın yaşamı üzerinde etkisi büyük olur” yanıtını veriyor.
SOSYAL YARDIM 16 KAT ARTTI
Mersin’in Türkiye’nin en çok vergi veren 7’inci ili olduğunu hatırlatan Seçer, “Yönetime geldiğimizde mali denge bozuktu, düzelttik. İller Bankası payı, öz gelirlerimiz ve dış finansman kullanıyoruz. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ekonomik ve mali yönetim performansımızı değerlendirdi, kredi notumuzu “B”den “B+”ya çıkardı. Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) 156 milyon Euro kredi (5 milyar TL’den fazla) buldu. Yarısı hibe, geri ödemeyeceğiz. Avrupalılar beni buldular. Fransız Kalkınma Ajansı, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) depremden sonra içme suyu, arıtma, kanalizasyon gibi alt yapı yatırımlarımıza hibe kredi verdi. EBRD’nin 1.5 milyar Euro’luk deprem fonundan bana da kaynak aktarıldı. 2019-2024 döneminde sosyal yardımlar 16 kat arttı. 20 milyar TL’nin bütçenin yüzde 3’ü sosyal yardımlar. Bütçede asıl gider cari harcamalara ve yol yatırımlarına gidiyor. Sosyal ihtiyaç neyse ona bütçe ayırırım.”
Hedefine konut sorununu çözmeyi koyan Seçer, “Bu şehirde göçmenlere birlikte 2.5 milyon kişi yaşıyor. Uykularım kaçıyor. Alt gelir grupları için kiralık konutlar yapacağım. Projeleri hazırlanıyor. Finans kurumları da sıcak bakıyor” diyor.
SEÇER’İN DİNLE VE YAP STRATEJİSİ
Derin yoksulluk çalışmalarıyla tanıdığımız Hacer Foggo, Seçer’in daveti üzerine geldiği Mersin’de seçim çalışmalarına katılmıştı.
Foggo’ya da sordum: CHP’nin mevcut belediye başkanlıklarına; yeni büyükşehirler, iller, ilçeler ve beldeler eklenmesini neye bağlıyorsunuz?
Foggo “sosyal belediyecilik” yanıtı veriyor. Hepsini yazsam kitap olur, özetleyerek aktarayım:
“Halkta yurttaş bilinci gelişiyor. Öğrenci bileti 1 TL, 48 belediye lokantasında 3 kap yemek 10 TL. Köylere kadın kuaförü gidiyor, 1 TL’ye saç kesiyor. Bu hizmetleri bedava verdiğin zaman yurttaş duygusu oluşmaz. Vahap bey kim yolunu çevirse dinliyor, oradan proje çıkıyor ve hemen hayata geçiriyor. Çiftçiye erik boylama makinası dağıtıyor, mesela ben o aletin adını ilk kez duyuyorum. Sahiller halka açıldı. Üniversiteliler çamaşır kafelerde çamaşırları yıkanırken, Wi-Fi’ye bağlandıkları minik kütüphanelerde ders çalışabiliyorlar. Eğitime devam edemeyen ilk-orta-lise öğrencilerine, ailesine psikolojik danışmanlık veren merkezler açıldı. Sahilde konforlu kütüphaneler açıldı. Okulların yakınında, okul çıkışı çocukların gideceği eğitim merkezlerinde anneler de okuma-yazma-dijital beceri eğitimleri alıyorlar.”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gönüllüler Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen ve Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer’in başkanı olduğu Mersin Kadın Kooperatifi’nin paydaşı “Evimiz Atölye” projesinin, genişleyerek “Köyümüz Atölye” ye evrileceğini anlatan Foggo, “Kadınların ürettikleri bez bebekleri belediye satın alıyor, yoksul mahallelerde dağıtıyor” örneğini veriyor.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında 31 Mart seçim sonuçlarını değerlendirirken partisine ilişkin “Yalnızca oy değil, ruh ve kan kaybı da var” demiş.
BBC’nin haberine göre Erdoğan aynı toplantıda “nerede eksik, hata, kasıt ya da ihanet varsa üzerine gitmenin boyunlarının borcu olduğunu” söylemiş.
AKP kadrolarına yönelen eleştiri konusu sır değil: İsraf ve yolsuzluk kapılarını açan, halkı ayrıştıran, şatafata kapılan yöneticiler, ihale ve kent rantından başka bir şey düşünmez oldular.
Kadın, çocuk, dezavantajlı kesimlerin becerilerini destekleyen, kentin sanatsal ve kültürel kapasitesini geliştiren, kamu haklarını kamu yararına kullanan bir kent anlayışıyla yapılan sosyal belediyecilik modern toplumun ihtiyacını karşılayabilir.
Seçer ne diyor? Bunlar küçük paralar.