Tanıdığım hemen herkesin bir İzmir rüyası vardır. ‘Emeklilikte İzmir rüyası’… ‘Tatilde İzmir rüyası’… Kordon’da yürüme düşleri…
Biz İstanbullulara özgü kaotik bir yaşam tarifi var… Her şeye yetişmeye çalışmak ama hayatı ıskalamak diye tarif edebilirim… Sahip olduğun şahane bir şehir vardır ve sen onu yaşamak için müthiş bir bedel ödersin, çoğu kez de yaşayamazsın…
İzmir ise yavaşlamanın, bir yerde dönüp kendinize bakmanızın adresi… En azından benim düşlerimin anlamı bu…
Yıllardır ilgiyle izlediğim Barış İnce de romanlarına sahne olarak İzmir’i seçiyor…
Bizim düşünü kurduğumuzdan farklı bir yere bakıyor, arka sokaklara, oradaki hayatlara…
Ait hissetmeyen insanların, köksüzlükle mücadele edenlerin hikâyesini ‘Köksüzler’de yine şahane bir dille anlatıyor Barış İnce.
“O esnada aynı şehirde… Sabah güneşi odadan sızıp bir genç kadının bacaklarından yukarıya doğru gezindi, çocuğunu okula bırakıp hızla arabasına dönen bir adam radyodaki sıkıcı haberleri duyunca kanalı değiştirdi, lüks arabaların camını silmek isteyen bir çocuk, silmesin diye hızla üzerine atılan parayı başka bir arabanın altından kapmaya çalıştı, yol yenileme çalışması için yerleri kazan bir adam, sürücülerin bağırışlarına aldırmadı, sıcak sandviçiyle Alsancak durağından metroya binen bir kadın Hilal durağından binenlerin karnını acıktırdı. Kocası evden gidince ferahlayan bir kadın, daha yeni aldığı bir çiçeği, yerini beğenmedi diye kökünden söküp dışarı attı…” diyor örneğin…
Birden çok hayatla İstanbul gibi olmamaya direnen ama yine de olağanüstü bir değişimden geçen İzmir’i önümüze koyuveriyor.
Melih Cevdet Anday Roman Ödülü kazanan ‘Sarsıntı’ romanındaki gibi bu romanda da yazar bir kadın karakteri konuşturarak başlıyor hikâyeye. Sürekli göçün adresi olmuş bir kentte kökleşemeden yaşamak, bir türlü ‘olamamak’sa derdiniz hayatın ipine de tutunamıyor, düştüğünüz çukurdan kolay çıkamıyor, türlü çeşit yol deniyorsunuz…
Tıpkı Sinan, Hakan ve Vedat gibi… Kök salamadıkları toprağın altında define arayan üç kardeşin hikâyesi ‘yırtmaya çalışan’ları anlamak için yeni bir bakış açısı sunuyor. Toprağı kazarken bir şehrin geçmişi ve bugününe dair geniş bir fotoğraf da çekiyor yazar…
Barış İnce’nin İnkılâp Yayınevi tarafından basılan yeni kitabı ‘Köksüzler’i okumanızı tavsiye ederim.