Türkiye'de, yaklaşık 16 milyon düzeyinde emekli var. Bunların önemli bir bölümü, 7 bin 500 TL düzeyinde maaş alıyor. 10 bin TL dolayında maaş alanların oranı, yüzde 80’i buluyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun, eylül ayı açlık-yoksulluk sınırı araştırması açıklandı. Açlık sınırı 14 bin 542 liraya, yoksulluk sınırı 41 bin 651 liraya yükseldi. Milyonlarca emekli, açlık sınırının altında maaş alıyor. Yaşamda kalmak için mücadele ediyor.
14-28 Mayıs seçimlerinin ardından iğneden ipliğe gelen, dur durak bilmeyen zamlar, emeklilerinin geçim sıkıntısını daha da büyüttü. Gelirler yerinde sayarken, giderler katlandı.
Hayat pahalılığı ile boğuşan, ayın sonunu getiremeyen emeklilerin gözü kulağı, maaş zammına, olası bir ara zamma ve 29 Ekim'de verileceği öne sürülen 5 bin TL ikramiyeye çevrildi.
Peki, emekliye ara zam ve ikramiye var mı? SSK ve Bağ-Kur emeklisine, yeni yılda ne kadar zam yapılacak?
Ekonomi yönetimiyle yaptığımız görüşmede de yol haritasının içini dolduracak ayrıntılara ulaştık.
Ekonomi yönetimi, merakla beklenen ikramiye ve ara zamma ilişkin net mesajlar verdi. İşte sorular ve yanıtları:
ARA ZAM VAR MI?
Ekonomi yönetimi, emeklilere ara zamla ilgili bir çalışmanın olmadığını belirtti. Diğer bir deyişle emeklilerin yeni yıla kadar maaşlarında bir artış olmayacak.
İKRAMİYE VERİLECEK Mİ?
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında 29 Ekim 2023'te, emeklilere, 5 bin TL ikramiye verileceği konuşuldu ve yazıldı. Ekonomi yönetimi, ikramiye konusunda bir çalışmanın yapılmadığını, hazırlığın da olmadığını ifade etti.
ZAM NE ZAMAN?
Orta Vadeli Program’da (ÖTV), 2023 yıl sonu için tahmin edilen enflasyon yüzde 65. Diyelim ki enflasyon tahmini tuttu. Bu durumda yılın ikinci yarısı için yüzde 38 dolayında bir enflasyon söz konusu olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, refah payı verilmese bile 1 Ocak 2024’te bu oranda bir zam alacak.
EN DÜŞÜK MAAŞA NE KADAR ZAM?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, emeklilerin aylıklarında ek artışa ilişkin bir çalışma yürütüyor. Yasa değişikliği ile en düşük emekli aylığı alanlara 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış söz konusu olacak.
Bu grupta yer alan emeklilere, diğerleriyle aralarındaki maaş makası da göz önünde bulundurularak “seyyanen” zam yapılacak. Artış, ocak ayında yürürlüğe girecek.
Ankara'nın, şu anda emekli yol haritası böyle... 31 Mart yerel seçimlerine bağlı olarak değişir mi? Çok olası görünmüyor.
ERDOĞAN VE YILMAZ NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ve yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın son açıklamalarına bir göz atalım.
Erdoğan, ABD ziyareti sonunda New-York'taki Türkevi'nde soruları yanıtlamıştı, emekli zammı konusunda 2024 yılını işaret etmişti. Erdoğan, "ilgili bakanım zaten çalışmalarını sürdürüyor. dönüşte zaten bir araya gelip, 'Ne durumdasın, ne yaptın, ne yapıyorsun?' kendisinden bunun bilgilerini de alacağız. Ama 2024'e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz" demişti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz da emekli maaşlarına yapılacak zamla ilgili olarak yeni yıl vurgusu yapmıştı. Yılmaz, “Yılbaşı itibarıyla memurların maaşlarında enflasyon oranına göre bir artış olacak ve bu artış memur emeklilerine de yansıyacak. İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak” diye konuşmuştu.
Erdoğan ve Yılmaz’ın açıklamaları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zamda iktidarın yol haritasını ortaya koymuştu.