Biz asırlardır nasıl birlikte yaşadıysak onlar da bizi birlikte yönetecekler. Biz, halk olarak tüm farklılıklarımıza rağmen BERABER YAŞAMAYI NASIL ÖĞRENDİYSEK onlar da beraber yönetmeyi öğrenecekler. Farklılıklarımıza saygı duyarak, ortak paydalarımıza dayanarak, ortak hedef ve hayallerimize yaslanarak BİRLİKTE YÖNETME KÜLTÜRÜ kazanacaklar.
6’lı masanın tarihsel sorumluluğu budur. Uzlaşmak. Beraber yönetme konusunda mutabakata varmak. Cumhurbaşkanı adayını buna göre seçmek. Ortak aday uzlaşmacı bir kişilik olacak. Ortak akla inanacak. Cumhurbaşkanı yardımcılarından birisi ‘Başbakan gibi’ konumlanacak. Ve diğer 4 lider de yetki ve sorumluk paylaşacak. Mesela; şöyle bir model: (isimlendirmeyi tamamen varsayımsal yapıyorum) Kılıçdaroğlu ortak aday, Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Akşener 1. Başkan Yardımcısı olarak Başbakan gibi konumlanmak istiyor. Bu gerçekleşirse kendi tabanına 6’lı masa uzlaşmasını anlatabileceğini ve kitlenin ikna olacağını düşünüyor. 6’lı masadaki en büyük partinin lideri Cumhurbaşkanı olacaksa, 2. partinin lideri de Başbakan olmalı diyorlar.
Bu tablo ışığında… Diğer 4 lider ve parti de ülke yönetiminde yetki ve sorumluluk üstlenirse müthiş olmaz mı? Hem toplumun çok çeşitli kesimleri temsil edilmiş olur hem de BÜYÜK TOPLUMSAL UZLAŞMAYA varılmış olmaz mı? Birincisi bu görüntü seçim öncesinde halka umut vermez mi? Heyecan yaratmaz mı? Seçim kazanılırsa sonrasında ülke sorunlarının çözümü noktasında muazzam etkili olmaz mı?
Yani kazandıracak formül belli.
Hatta.. Teknik olarak milletvekili listeleri belirlenirken belli illerde, belli seçim çevrelerinde MİLLET İTTİFAKI MİLLETVEKİLİ gibi bir ortak isim söz konusu olabilir. Bu strateji başarılı uygulanabilirse parlamento aritmetiğinde hayal ötesi bir tablo bile ortaya çıkabilir. Her parti güçlü olduğu ilde kendi adayı ile yarışacak ve fakat belli illerde o bölgenin özelliğine göre ORTAK MİLLETVEKİLİ ADAYI belirlenecek.
Bütün bunlara baktığımız zaman şunu görüyoruz. 20 yıllık tek parti iktidarının geldiği yer TEK ADAM’a dayalı bir sistem. Hukukun üstünlüğünden ziyade keyfiliğin egemen olduğu bir dönem. Bu gidişata ‘dur’ demek istiyorsanız aynısını/ ve veya benzerini değil alternatifini sunmanız gerekir. TEK ADAMA KARŞI ORTAK AKIL.
Ve kampanya. Tek Cumhurbaşkanı adayına odaklı bir kampanya değil; 6 liderli bir kampanya yürütülmeli. Belediye başkanlarının da sahada olduğu kapsayıcı ve halkın katılımıyla yönetilecek bir seçim süreci gerek.
Tüm bunlar yapıldıktan sonra…
Bu seçimi matematiksel olarak muhalefetin kaybetmesi çok zor. Bunu başarabilmek için ya kötü niyetli olmaları lazım ya da çok saf veya çok bencil. Tercih 6 lidere kalmış. Siyaset sahnesindeki bundan sonraki rollerini de tarihe nasıl geçeceklerini de kendi tercihleriyle kendileri belirleyecekler.