Enerji kulislerine düşen satış bombası.... Akaryakıtta taşlar yerinden oynayacak

.

Akaryakıt dağıtım sektörü, dengeleri değiştirecek dev bir satışa tanık olacak. Kulislerde, Türkiye’nin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketlerinden Petrol Ofisi’nin, BP Türkiye’yi satın almak üzere yürüttüğü görüşmelerin sonuçlandığı, tarafların anlaşmaya vardığı konuşuluyor.

Kulisleri, BP Güney Avrupa Bayi Operasyonları Başkan Yardımcısı Olvido Moraleda’nın, “Türkiye’deki Akaryakıt İşimiz Hakkında Güncelleme” başlığıyla çalışanlara dün attığı mesaj hareketlendirdi.

Moraleda, İstanbul’da bugün saat 11.00’de bir toplantı yapacağını belirterek, “Sizleri, akaryakıt işimizle ilgili bazı önemli bilgileri paylaşacağım toplantımıza davet etmek istiyorum” dedi.

Moraleda, personeli toplantıya katılımı önceliklendirmeleri konusunda da uyardı.

Akaryakıt sektöründen güvenilir kaynaklar, halktv.com.tr’ye yaptıkları açıklamada, BP’nin, pazar payının gerilemesi, kâr marjlarındaki düşüş nedeniyle Türkiye’den çıkmaya karar verdiğini söyledi.

Kaynaklar, Petrol Ofisi ile BP Türkiye’nin uzun süredir devir ve satış için görüşme yaptığını belirterek, “Bu sürecin tamamlandığını ve imzaların atıldığını söyleyebiliriz. Petrol Ofisi, BP Türkiye’yi satın alacak. Petrol Ofisi, BP bayilerini bünyesine katacak” dedi.

1912’DEN BUGÜNE

BP, Türkiye’de bir asırdan daha uzun süredir faaliyet gösteriyor. BP’nin kuruluşuna öncü olan “Anglo-Persian Oil Company”, 1912 yılında İstanbul’da bir ofis açarak Lion & Sun ve Palm Tree markalarını tescil ettirdi.

Türkiye pazarında 1949 yılına kadar “Steaua Romana” adı altında faaliyetlerini sürdüren BP, bu dönemde yatırımlarını artırarak genişletti. 1957 yılında “BP Petrolleri Anonim Şirketi” olarak değişen unvanıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

BP’nin, halen yurt genelinde 700’ün üzerinde akaryakıt bayi bulunuyor.

Petrol Ofisi, 1940’lı yılların başında kuruldu. 2001 yılında İş Bankası ve Doğan Holding ortaklığına satıldı ve özelleştirildi.

İş Bankası 2005'te hisselerini Doğan Holding'e devretti. 2006 yılında Petrol Ofisi'ne ortak olan Avusturyalı OMV, 2010'da Doğan Holding'in hisselerini de satın aldı.

OMV, 6 yıl önce Petrol Ofisi'ni, 1 milyar 368 milyon euroya Hollandalı Vitol Group'a sattı.

Vitol’ün sahibi olduğu Petrol Ofisi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2022 yılı sektör raporuna göre yurt içinde 6.6 milyon tonluk satışıyla pazarın yüzde 22’sini kontrol ediyor.

BP, pazarda tek haneli payıyla dördüncü sırada bulunuyor. Yıllık satışı yaklaşık 2.3 milyon ton, pazar payı yüzde 7,7.

Petrol Ofisi’nin, bu yılın ilk sekiz aylık yurt içi satışlarına göre pazar payı yüzde 21,42, BP’nin yüzde 7,15.

Akaryakıtta kartlar yeniden dağılıyor...

Ekonomi Haberleri