Ağız ve dış sağlığı sindirim sisteminin başlangıcı olduğundan ve besinlerin parçalanarak mideye gönderilmesi işlemi dişler tarafından yapıldığından, dişlerin eksik, sağlıksız veya çürük olması sindirimi de güçleştirmektedir.
Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ile diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilmektedir. Ağız ve diş hastalıklarında meydana gelen bozukluklar; beslenme, çiğneme problemleri, tat alma, gülme, kahkaha atma, uyku ve konuşma gibi işlevleri de olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Ağız sağlığı ve genel sağlık arasında iki yönlü bir ilişki bulunmakta olup, elde edilen birçok bilimsel kanıt, yetersiz ağız sağlığının genel sağlığa olumsuz etkilerini açık ve tartışmasız bir şekilde ortaya koymuştur. Ağız ve diş hastalıkları; diyabetli hastalarda kan şekeri kontrolünü zorlaştırmaktan, hamile hastalarda erken doğum riskini arttırmaya kadar geniş bir yelpazede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmekte; ayrıca kalp hastalıklarını da tetikleyebilmektedir. İyi bir ağız hijyeninin sağlanamaması bakteri birikimine yol açmakta, kan dolaşımına giren bu bakteriler özellikle kalpte yapısal bozukluları olanlarla kalp kapakçık ameliyatı geçirenlerde infektif endokardite, yani kalp kapakçıkları ve kalp odacıkları astarının enfeksiyonu sonucunda iltihaplanmaya neden olabilmektedir.
Ağız sağlığı ve diş hastalıkları sorunu olan kişiler çoğunlukla besinleri çok çiğnemeden hızlı bir şekilde mideye inmesini sağladıklarından, ilerleyen dönemlerde sindirim sistemi ve mide rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Diğer taraftan, ağızda meydana gelen değişiklikler, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan enfeksiyon hastalıklarının, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının, beslenme bozukluklarıyla kanser gibi birçok hastalığın da ilk belirtisi olabilmektedir.
Çocuklarda tedavi edilmeyen diş çürüklerinin; beslenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, diş yapısında harabiyet, yetersiz çiğneme fonksiyonu, estetik problemler ve buna bağlı olarak öz güven kaybı, ağrı, enfeksiyon, konsantrasyon kaybı, öğrenme güçlüğü ve okul devamsızlığı gibi birçok belirgin oral ve sistemik problemlere neden olabilmektedir.
Şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmak, sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmamak, sağlıklı beslenmek, yüksek tansiyon, çene ekleminde işlev bozukluğu ile diş minelerinin tahribatına yol açabilen diş sıkma veya gıcırdatmaya karşı özel koruyucu aparatlar kullanmak, günde en az iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmek ağız ve genel sağlığımız için çok önemlidir.
Diş sağlığı hizmetleri, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de görece pahalı alınabildiğinden, düzenli olarak bir diş hekimine muayene olmak, bizleri ilerleyen zamanlarda diş sağlığımız çok daha büyük harcamalar yapmak zorunda bırakmayacaktır.
Sağlıkla kalın !..