İstanbul temsilcisi Marie Jégo tarafından kaleme alınan ve "Dalkavukluk ve Eğilip Bükülme Arasında, Avrupa Yargıcı Robert Spano İstanbul’da" başlığıyla 9 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan makalede Spano’nun Türkiye ziyareti aktarıldı.
ArtıGerçek'in aktardığı habere göre,Yazıda, Spano’nun fahri doktora almasının STK’lar tarafından hükümete destek olarak algılandığı ve ağızlarda acı bir tat bıraktığı; Spano’nun insan hakları kuruluşlarıyla, düşünce suçlularının aileleriyle ve muhaliflerle görüşmemesinin sosyal medyada öfkeye neden olduğu ve #SpanoResign hashtag’inin açıldığı, Can Dündar’ın "30 yıllık itibarı 3 günde yerle bir eden adam" şeklinde bir tweet attığı belirtildi.
Yazının devamında, Türkiye’nin 3 bini aşkın ihlal kararıyla AİHM’in gediklisi olduğu, bilhassa 15 Temmuz’dan sora durumun daha da vahim bir hal aldığı, yargının bağımsızlığını yitirdiği ve keyfi kararlara imza attığı, işkencenin tekrar yaygınlaştığı, bunun CPT tarafından kayda geçirildiği kaydedildi.
'KHK’larla atılan 6 bin akademisyenden tek bir söz dahi etmedi'
Yazıda, Spano’nun, öğrencilerin ve basın mensuplarının alınmadığı İstanbul Üniversitesi'ndeki konuşmasında suya sabuna dokunmadığı, ortaokul vatandaşlık derslerinden aşina olunan beylik cümleler kurduğu ve KHK’larla atılan 6 bin akademisyenden tek bir söz dahi etmediği vurgulandı.
Bu hususun ziyaretten önce Mehmet Altan tarafından haklı olarak eleştirildiği, “Benim dosyam mahkemenin önüne geldiğinde Spano davalı taraftan ödül almış biri olarak konuya bakacaktır. Avrupa’nın bunun idrakine varmasını bekliyorum” dediği ifade edildi. Yazıda Mehmet Altan’ın 2 yıl hapis kaldıktan sonra beraat ettiği fakat üniversiteye geri dönemediği de vurgulandı.
Le Monde’daki yazıda, 15 Temmuz sonrasında 55 bin kişinin tutuklandığı, aralarında 4 bin hâkim ve savcının da bulunduğu 160 bin memurun işine son verildiğine dikkat çekildi. Ahmet Altan, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş‘ın maruz kaldığı hukuk ihlallerinden bahsedildi.
Türkiye’de hapishanelerinin 1984 romanında tasvir edildiği şekliyle düşünce suçlularıyla dolu olduğu, cumhurbaşkanına hakaretten 100 bin kişinin kovuşturmaya maruz kaldığı kaydedildi.
Yazıda, Spano’nun Erdoğan tarafından kabul edildiği 45 dakikalık sürede bu ihlalleri dile getirip getirmediğinin, görüşme tutanakları açıklanmadığından bilinemediğini, RSF temsilcisi Erol Önderoğlu’nun Spano’nun bunları anlattığına inanmak istediği belirtildi.
'Akademik özgürlük adına'
Yazıda, İstanbul Üniversitesinde Spano’nun ‘yakın arkadaşı’ Yargıç Saadet Yüksel’in meraklı bakışları altında, dalkavukça, “bu ödülü akademik özgürlük adına” aldığını söylediği belirtiliyor. Spano’nun Yüksel’e ziyaretteki rolünden dolayı şükranlarını sunduğu, becerikli Yargıç Yüksel’in "güzel" bir ziyaret programı hazırladığı, kardeşi AKP 23. dönem milletvekili Cüneyt Yüksel’e birlikte birlikte Mardin’de misafirlerini ağırladıkları kaydedildi.