12 üniversitesinden 40'a yakın bilim insanın görev yaptığı kazı çalışmalarında Van'ın 5 bin yıllık tarihi araştırılıyor.
Tarihi Van Kalesi civarında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında kazı çalışmaları başladı. Türkiye'nin değişik 12 üniversitesinden 40'a yakın bilim insanın görev yaptığı kazı çalışmalarında Van'ın 5 bin yıllık tarihi araştırılıyor.
Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartu'ların başkenti olan Tuşba'yı kuş bakışı gören Van Kalesi 3 bin yıldır görkemiyle ayakta kalmaya devam ederken, etrafındaki tarih de araştırılıyor. . Van Kalesi civarında 5 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları, bu yıl da start aldı. Türkiye'nin değişik 12 üniversitesinden 40'a yakın bilim insanın görev yaptığı kazı çalışmalarında Van'ın 5 bin yıllık tarihi araştırılıyor. Van Kalesi civarında 3 ayrı çalışma yürüttüklerini söyleyen Doç. Dr. Konyar şöyle konuştu:
"Eski Van Şehri, Kale dediğimiz alan ve Van Kalesi Höyüğünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Eski Van şehrinde daha çok koruma onarım çalışmaları yürütülüyor. Orada yaklaşık 800 yıllık bir Osmanlı kent dokusu var. Daha önceki yıllarda açtığımız alanları korumaya dönük çalışmalarımızı yürütüyoruz. Van Kalesi höyüğünde de kazı çalışması yürütüyoruz. Van Kalesi höyüğü Van'ın en eski tabakalarını barındırıyor. Yaklaşık 5 bin yıllık süreci burdaki profilden biz takip edebiliyoruz. Burası Urartu mahallesi, bunun üstünde, yani ocaklı evlerin olduğu, bitişik nizamlı yapılmış ve oldukça geniş bir alana yayılan Urartu evleri var. Yani ocaklı, tandırlı, önünde taş sundurmaları, ahırları olan bildiğiniz sivil mimari, yani Tuşba sitelerinde yaşayan insanların, hizmet sektörünü yürüten halkın yaşadığı alanlarda çalışıyoruz. Bu aşamada tabi buluntu yelpazesi de çok geniş. Geçen yıl bir tablet bunun yanında süs malzemeleri bulmuştuk."
URARTU NASIL YIKILDI?
Yapılan çalışmalarla Urartu'nun nasıl yıkıldığını, Urartu'lardan sonra bölgeye kimlerin geldiğini ve nasıl bir kültür getirdikleri üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyen Doç. Dr. Konyar, çalışmalarının ana amacının bu olduğunu söyledi. Van'ın 5 bin yıllık sürecini yaklaşık 7 metrelik yükseklikteki profillerde tek tek takip edebildiklerini anlatan Doç. Dr. Konyar, "O dönemdeki mimari unsurlar, insanların kullandıkları araç gereçlerden tutun insan kalıntıları tabiki o dönemde yaşayan insanların mezarlığı da ortaya çıkıyor. Onu da arkadaşlar ölüm nedenlerindeN tutun, beslenme alışkanlıklarına varıncaya kadar her türlü soruya cevap bulabiliyoruz" dedi.