İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce düzenlenen Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nde özel bir seçki hazırlandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, festival kapsamında gösterilen Umudun Kanadında IŞİD saldırıları nedeniyle Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası’na geçmeye çalışırken bindikleri botları batan biri çocuk, 5 Iraklı mültecinin 4 yıla yayılan hayatta kalma mücadelesini Zehra Yılmaz’ın gözünden anlatıyor.
2015 yılında IŞİD saldırıları nedeniyle Türkiye’nin sahil kasabası Bodrum’dan Yunanistan’ın Kos Adası’na geçmeye çalışan 5 Iraklı Kürt mülteci botları denize gömülse de hayatta kalmayı başardı. Peki bu 5 kişinin hayallerine ne oldu? Yeni bir hayat kurabildiler mi?
Uzun metraj belgesel film teknede mültecilerle birlikte olan ve bu yüzden Kos Adası’nda gözaltına alınan Zehra Yılmaz’ın kader ortaklığı yaptığı 5 mülteciyi arama hikayesi. Zehra Yılmaz 4 yıl boyunca 5 mültecinin izini tüm Avrupa’da sürerken binlerce kilometre yol katetti, araştırması onu İran’a ordan Irak’a, Doğu Avrupa ülkelerine, Almanya ve Finlandiya’ya götürdü, hınça hınç mülteci dolu trenlerle seyahat etti, yolu insan kaçakçılarıyla kesişti. Dört yıl boyunca mültecilerin hayal kırıklıklarına, acılarına ve umutlarına tanıklık etti.
Belgesel filmin kurgu yönetmenliğini Ömer Leventoğlu, ortak yapımcılığını Suraj Sharma, proje koordinatörlüğünü İlker Görenel üstlendi. Filmin görüntülerini Orkun Telli, Adem Keleş, Ceyhun Bür ve Umut Özçelik çekti. Filmin ses tasarımını ise Emir Kocatepe yaptı.
Belgesel film, Madrid Uluslararası Film Festivali’nin de seçkisine girerken, 3 dalda ödüle aday gösterildi.