Tozkoparan Höyüğü'nde 5 bin 500 yıllık tarih

Tunceli'nin Pertek ilçesindeki Tozkoparan Höyüğü'nde 5 bin 500 yıllık anıtsal mimarı yapıların tespit edilmesi sonrası Vali Mehmet Ali Özkan incelemelerde bulundu. Özkan, "Kentteki arkeolojik eserleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Tozkoparan Höyüğü'nde, geçen yıl başlayan arkeolojik kurtarma kazısı çalışmalarının 2’nci etabı bu yıl da Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel'in başkanlığında Düzce, Erzurum, Diyarbakır ve Çorum’daki çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin danışmanlığıyla 15 kişilik personelle devam ediyor.

5 bin 500 yıllık mimarı yapılar gün yüzüne çıktı

Tozkoparan Höyüğü'nde yapılan arkeolojik kurtarma kazılarında 5 bin 500 yıllık mimarı yapılar tespit edildi. Kazı danışmanı Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, “Geçen yıl höyüğün üst yüzeyinde Demir Çağ’a ait kalıntılar açığa çıkartılmıştı. Bu yıl özellikle daha eski dönemlere tarihlenen alt bölümünde devam ettik. Bu kazılarımızda anıtsal yapının bölümlerini açığa çıkardık. Bu anıtsal yapı bizi başta şaşırttı. Çünkü duvarlar çok kalındı. Hücre planlı bölümleri de var. 2 evreli olduğunu düşünüyoruz. Şu an temel yüzeyde çalışmalarımız devam ediyor. İçerisinde bulduğumuz arkeolojik kalıntıların ön incelemesini tamamladık. Bu uzun soluklu bir çalışma.

İlk tespitlerimize göre ‘İlk Tunç Çağı’na ait bir kültür. ‘İlk Tunç Çağı’ kentleşmenin başladığı dönem. Çanak, çömlek verileri bize Tozkoparan Höyüğü’nün Mezopotamya ve Trans Kafkasya ile bağlantılı kalıntılar oluşturduğunu gösteriyor. İlerleyen çalışmalarla bunları netleştireceğiz. Günümüzden önce 5 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıl da burada bir çocuk cesedi ortaya çıkarıldı. Onun kemiklerinden ‘Karbon-14 testi’ yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca yapının farklı noktalarında karbonlar bulduk. Analiz sonuçları da yapının tarihini verecektir” dedi.

Vali incelemeye gitti

Vali Mehmet Ali Özkan, birçok uygarlığa ait kültür katmanlarının oluştuğu ve 5 bin 500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen mimarı yapıların gün yüzüne çıktığı Tozkoparan Höyüğü'nde incelemelerde bulunarak, "Bir zamanlar terör olaylarıyla anılan ve acı olayların yaşandığı, hep insanımızın aklında korkuyla kalan güzide Tunceli coğrafyamız terörün bitmesiyle huzur, turizm şehri haline geldi. Turizm alanında doğal ve kültürel çeşitliliğin yanına arkeolojik çeşitlilikte eklenmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl Sayın Kültür ve Turizm Bakanı'mızın öncülüğünde ve desteğinde başlayan Tozkoparan köyümüzdeki höyük kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Burada milattan önce 7 bin yıllarına kadar uzanan buluntularla karşılaştılar. Kentteki arkeolojik eserleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle özveriyle bizlerle beraber olan hocalarımıza ve destek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Tunceli'miz turizm, tarım ve arkeolojik güzellikleriyle de ülke turizmine hizmet edecek" diye konuştu.

Kültür Sanat Haberleri