Selam adlı belgesel savaş sebebiyle İstanbul’a göç etmiş sanatçılarla yapılan röportajları içeriyor.
Suriyeli sanatçılar savaşın üzerlerindeki olumsuz etkisini kırarak Türkiye’de sanatlarını icra etmeye devam ediyor. Savaş sebebiyle İstanbul’a göç etmiş sanatçılarla yapılan röportajları içeren Selam adlı belgesel, ilk olarak Suriyeli sanatçılardan Muhammed Zaza’yı konuk etti.
Ressam ve müzisyen Muhammed Zaza, savaşı arkasında bırakarak sanatına yepyeni bir umutla sarıldığını söylüyor. Yönetmenliğini Bilal Alirıza’nın yaptığı Selam belgeselinin, metin yazarlığını Abdulkadir Gıynaş, kurgusunu Berkay Öztürk, görüntü yönetmenliğini Güvenç Özgür, editörlüğünü ise Mustafa Kadir Çelik yapıyor.
Kürt asıllı Muhammed Zaza, farklı renkler ve kültürlerle buluşmayı sanat ve sanatçı için kaçırılamayacak bir fırsat olarak görüyor. Suriye’deki sanat algısı, savaşın etkileri ve Dhafer Youssef’la deneylediği animasyonun resimle birleşmesinden ortaya çıkan estetiği de anlatan Zaza, ortaya koyduğu sanat eserlerinin oluşumunu hazırlayan hayal dünyasında şekillerin ve müziğin büyük yer kapladığını belirtiyor.
Belgeselin yönetmeni Bilal Alirıza İstanbul’un tüm milletlerin buluşup iletişim kurabildiği nadir kentlerden birisi olarak kaldığını belirterek belgesel öncesinde yapılan mülakatlarda Suriyeli sanatçıların Körfez ülkelerinde, Lübnan’da ve Avrupa’da çektikleri yabancılığı burada çekmediklerini, İstanbul’u bir vatan olarak gördüklerini ifade ederek, “Aradan dört yıl geçmesine rağmen Suriyelilere karşı önyargıda ileri gidilmesi iki toplum adına da büyük kayıp. Selam hem yapım ekibine hem de konu edilen kişilere yeni bir dünyanın kapısını açtı ve iki kültürün küçük çaplı da olsa birbirleriyle tanışmalarına olanak sağladı. En önemlisi de arada bir dostluk hukuku oluşturdu” dedi.
Taraf