Arthere İstanbul, savaş koşullarından dolayı ülkelerini terk eden Suriyeli sanatçılar tarafından kurulan bir kültür sanat merkezi.
İç savaş sebebiyle Suriye ’yi terk edip İstanbul ’a yerleşen sanatçılar, 2014 Aralık ayında Arthere İstanbul adında bir sanat merkezi kurdu. Fransa vatandaşı olan Suriyeli fotoğrafçı Omar Berakdar’ın öncülüğünde kurulan Arthere’in özelliğiyse hem kafe-galeri, hem de çeşitli sanat dallarının üretim süreçlerine ev sahipliği yapıyor olması. Berakdar, Arthere sayesinde Suriyeli mültecilere karşı olan önyargıların kırılacağını, buranın iki kültürün tanışmasına olanak sağlayacağını söylüyor. Şimdiden birçok olumlu geri dönüş aldıklarından bahsediyor ve ekliyor “Birbirimizi sanat sayesinde tanıyoruz artık”. Gönüllü çalışanların bulunduğu merkezde sanatçıların çalışmaları için gerekli olan malzeme ve mekân ihtiyacı da karşılanıyor.
Arthere’ı ziyaretimizde görüştüğümüz sanatçılardan Şam Üniversitesi Resim Bölümü mezunu Zolfaqar Shaarani, savaş öncesi Suriye’de sanat çevrelerinin gelişmişliğinden bahsediyor: “Savaş başladıktan sonra Suriye’de sanat yapmak imkânsızlaştı, Omar ile bağlantı kurup burada çalışmak üzere Türkiye ’ye geldim.” Burayı kolektif bir anlayışla kurduklarını, kapılarının herkese açık olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ‘Suriye sanatı’ benzeri tanımlamalara karşıyım, bence sanatın milliyeti yoktur.
Omar Berakdar ise dili, ırkı, milliyeti olmayan bir sanat alanı yarattıklarını söylüyor.
Üç sanatçıyla yola çıkan Arthere ekibi şimdilerde sekiz kişiyle yoluna devam ediyor. Galeride Omar Berakdar, Zolfaqar Shaarani, Houssam Alloum, Toufic Hamidi, Ahmad Aldulli, Nour Hmidan, Ammar Assali gibi Suriyeli sanatçıların yanında Türkiye’den Gülsün Öykü Doğan’ın da işleri bulunuyor.
Berakdar’a savaşın bitmesi durumunda ne yapacaklarını sorduğumuzda muhakkak ülkesine dönmek istediğini belirtiyor. Arthere’ın durumu içinse, “Bizler komşuyuz, paylaştığımız en önemli şey kültürümüz. Kültürler arası köprü kuruldu bir kere, ben Arthere’ın asla kapanacağını düşünmüyorum, birçok farklı ülkeden sanatçılar burada çalışmaya, paylaşmaya devam edecektir” diyor.
Mekânın kafe bölümünde sanatçıların eserlerini incelemek de, sanatçılar ve sanatseverlerle sohbet etmek de mümkün. Atölye kısmındaysa tuvaller, boyalar, çeşitli araç gereçler hazır bulunuyor. Fotoğraf sanatçıları içinse karanlık oda mevcut. Arthere İstanbul’da ayrıca film gösterimleri, kültürel aktiviteler yapılıyor, sanat dersleri veriliyor.
Arthere İstanbul’u Rasimpaşa Mahallesi Beydağı sokakta ziyaret edebilir,
Radikal