Tasarımcı, çizer Fahrettin Engin Erdoğan’ın ‘Türkiye Emek Hareketi 1 Mayıs Afişleri Sergisi’ 20 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’te Divriği Kültür Derneği Mehmet Atay Sergi Salonu’nda açılıyor. Divriği Kültür Derneği’nin düzenlediği sergi son 20 yılın 1 Mayıs afişlerinden oluşuyor. Sergi 15 Mayıs’a kadar açık kalacak.
Birgün'den Volkan Ateş'in haberine göre, sergide, 2000-2019 yıllarını kapsayan, ağırlıkla DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin bulunduğu sendika, meslek ve kitle örgütleri ve çeşitli emek platformları için, Türkiye’nin önemli siyasi eşiklerinde hazırlanmış toplam 26 afiş yer alıyor.
Divriği Kültür Derneği tarafından yayınlanan sergiyle ilgili açıklamada, “Toplumsal belleğimize önemli bir katkı sağlaması düşüncesiyle, emek hareketinin son 20 yılında yer alan 1 Mayıs afişlerinden yaptığımız bir derlemeden oluşan sergiyle, çalışan tüm emekçi kesimleri selamlıyoruz” denildi. Açıklama şöyle:
“Medyanın, teknolojinin en ileri olanaklarını kullanarak yaygınlaştırdığı günümüzün ‘egemen’ düşünceleri toplumsal yaşamın bütün dokularına yayılıyor.
Bu yeni dönemde, temel insani değerler ve toplumsal çıkarları umursamayan, tektipleşmiş, bireyci, kaderci, rekabetçi ve kısa vadeli çıkarları dışında hiçbir şey düşünmeyen bir insan tipinin bütün toplum düzeyinde bir virüs gibi yayılmaya başladığını söyleyebiliriz. Mevcut düzen bir yandan her gün insanların umutlarını kırarken, diğer yandan da iletişim ve reklam teknolojisiyle yine her gün umutları imaj düzleminde de olsa tazeleyebiliyor. Gerçeğin çarpıtılmış veya tersyüz edilmiş biçimleri olarak çeşitli imgeler, söz yığınları ve görüntüler insanların beyinlerine boca ediliyor, zihinler böylece gerçeklikten koparılarak kof söz yığınlarıyla kuşatılıp körleştiriliyor.
İktidar sahiplerinin şiddeti kutsayan açıklamaları ve uygulamalarıyla korku bir virüs gibi yayılıyor; tarihini, kimliğini, kişiliğini unutan, sinik bir toplum yaratılarak toplumsal hafıza silinmeye çalışılıyor. Emek dünyası da elbette bu anafor içerisinde payına düşeni yaşıyor. Ancak, toplumun sürüklendiği bu kör ve sessiz çukurun karanlığına direnen emek örgütlerinin çabalarının da görülmesi gerekiyor.
İşte bu noktada, demokratik kitle örgütleri olarak toplumsal görev ve sorumlulukların bilincinde olmak, mücadele ve dayanışma eğilimlerini güçlendirmek yaşamsal bir öneme sahip.
Demokrasi ve özgürlükler mücadelesine yıllarını vermiş bir kültür derneği olarak, işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ın yaklaştığı bu süreçte, emekçilerin yanında olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.
Toplumsal belleğimize önemli bir katkı sağlaması düşüncesiyle, emek hareketinin son 20 yılında yer alan 1 Mayıs afişlerinden yaptığımız bir derlemeden oluşan sergiyle, çalışan tüm emekçi kesimleri selamlıyoruz.
Bu sergi, Türkiye’de siyasi iktidar ve rejim değişikliklerinin yaşandığı, insanca yaşam isteğinin, demokrasi, eşitlik, özgürlük, barış taleplerinin, anayasa ve sistem değişikliklerinin, asgari ücretin, ekonomik kriz, darbeler, savaş, işsizlik, yoksulluk ve sendikal yasakların ve emeğe yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir dönemin içinde üretilen 1 Mayıs afişlerinden oluşuyor.”