Guardian'ın haberine göre, 'metalin babası' olanak anılan 71 yaşındaki heavy metal sanatçısı Ozzy Osbourne, eşi Sharon Osbourne ile katıldığı 'Good Morning America' programında omurga ve boyun ameliyatları dahil bir yıl süren sağlık sorunları yaşadığını söyledi.
Ardından kendisine parkinson teşhisi koyulduğunu belirten Osbourne, 2019'un 'hayatındaki en acılı yıl' olduğunu dile getirdi.
Eşi Sharon Osbourne da Ozzy Osbourne'a koyulan ikinci evre parkinson teşhisinin 'ölüm cezası olmadığını ancak vücuttaki bazı sinirleri etkilediğini' belirterek, hastalığın seyri sırasında 'iyi günler kadar gerçekten kötü günlerin yaşandığını' ifade etti.
Müzik kariyerine 1970'lerde heavy metal grubu Black Sabbath ile başlayan Ozzy Osbourne, gruptan ayrıldıktan sonra solo kariyerine başladı ve 11 stüdyo albümü yayımladı.
Parkinson hastalığı nedir?
Parkinson hastalığı, hareketi etkileyen ilerleyici bir sinir sistemi bozukluğudur.
Hareketlerimiz beyindeki sinir hücreleri (nöronlar) ile birbirlerine ve nörotransmiterler denilen kimyasalları kullanarak mesajlar ileten ve vücudun geri kalanına iletilir. Beynin temelinde nigra adı verilen bir bölge, hareketi kontrol eden nörotransmiterlerden biri olan dopamini üretir. Parkinson hastalarında dopamin üreten hücrelerin % 70-80’i yavaş yavaş bozulur ve kaybolur. Buna nörodejenerasyon denir.
Dopamin üreten nöronların kaybı, beynin hareket ve dengeyi kontrol eden kısmında düşük dopamin seviyelerine neden olur. Sinir hücreleri beyin mesajlarını düzgün bir şekilde iletmediğinde, hareket artık düzgün bir şekilde kontrol edilmez ve Parkinson semptomları ortaya çıkar.
Belirtiler yavaş yavaş ve bazen zar zor farkedilebilir bir titreme ile başlar. Titreme yaygındır, ancak hastalık da sık sık hareket sertliğine veya yavaşlamasına neden olur.
Parkinson hastalığının nedenleri nelerdir?
Parkinson hastalığında, beyindeki bazı sinir hücreleri (nöronlar) yavaş yavaş parçalanır veya ölür. Semptomların çoğu beyninizde dopamin adı verilen kimyasal bir haberci üreten nöron kaybından kaynaklanıyor. Dopamin seviyeleri azaldığında, anormal beyin aktivitesine neden olur ve Parkinson hastalığının semptomlarına yol açar. Parkinson hastalığının nedeni bilinmemektedir, ancak araştırmacılar bunun dopamin üreten sinir hücrelerinin ölmesine neden olan genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğunu düşünüyor.
Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?
Parkinson hastası herkesin farklı semptomları vardır, ancak en yaygın semptomları titreme, kas sertliği ve hareket yavaşlığıdır. Bunların hepsi hareketle ilgilidir ve motor belirtileri olarak adlandırılır. Parkinson hastası birçok kişi ağrı, anksiyete ve depresyon gibi hareketle ilgili olmayan başka problemler de yaşar. Bunlara motor dışı semptomlar denir.
Parkinson hastalığı tedavi edilebilir mi?
Parkinson hastalığı tedavi edilemez, ancak ilaçlar semptomlarınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Bazı vakalarda ameliyat önerilebilir. Doktorunuz ayrıca özellikle egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Bazı durumlarda, denge ve kaslardaki sertliğe odaklanan fizik tedavi de önemlidir. Ayrıca dil terapileri gibi uygulamalarla da yine belirtiler azaltılmaya çalışılmaktadır.