2 bin 500 yıllık tarihi gün yüzüne çıkarmak için yapılan kazı çalışmaları ödeneğin bitmesi sonucu 34 gün sürdü.
Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde bulunan Kyzikos Antik Kenti'nde, 2 bin 500 yıllık tarihi gün yüzüne çıkarmak için bu yıl 10'uncusu yapılan kazı çalışmaları, ödeneğin bitmesi sonucu 34 gün sürdü. Çalışmalara başkanlık yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Nurettin Koçhan yaptıkları kazılarda, kireç elde edilmek üzere mermer eserlerin yakıldığı iki kuyunun ortaya çıkartıldını açıkladı. Doç.Dr. Koçhan, ayrıca, yaptıkları çalışmalarda, kabartmalar, mimari bezemeler, seramik parçaları, insan ve kartal figürü bulduklarını söyledi.
Erdek İlçesi Düzler Mevkii'nde bulunan 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kenti'nde 34 gün önce başlayan ve 20 Eylül tarihine kadar sürmesi beklenen kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tahsis ettiği toplam 130 bin TL'lik ödeneğin bitmesi sonucu erken tamamlandı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç.Dr. Nurettin Koçhan, şöyle dedi:
"Bu yıl da, mermer eserlerin kireç elde etmek için yakıldığı 2 kireç kuyusunu ortaya çıkardık. Bu kuyuların yanında frize ve alınlığa ait kabartmalar, mimari bezemeler, daha önce oraya döküldüğü düşünülen seramik parçaları, insan ve hayvan figürleri, kartal figürü, 'pithosö' denilen topraktan parçalanmış erzak deposu gün yüzüne çıkardık."
Balıkesir Valiliği, Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediyesi'nin katkı sağladığı Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nurettin Koçhan'ın başkanlığını, ayın üniversiteden Yrd.Doç.Dr. Kurmaz Meral'in başkan yardımcılığını yaptığı kazı çalışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca görevlendirilen bir arkeologğun yanı sıra, 2 doktora görevlisi, 1 araştırma görevlisi, 2 yüksek lisans öğrencisi, 2 arkeolog, 1 epigraf, 16 öğrenci ve 17 işçi görev yaptı.
Kyizkos Antik Kentte 10 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında, Roma dünyasının en büyük sütün başı olan Anadolu'da benzeri olmayan 2 metre çapında, 2.5 metre yüksekliğindeki devasa sütun başı, mermerden yapılan aslan başlı su olukları, tapınağa ait 105x85 ebadında tam boyutta mermer çatı kiremidi, 2.25 çapında sütün tamburları, 'Pithos' denilen topraktan küp şeklinde erzak deposu, Kyzikos paraları, Kral başı, içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü lahit mezar ile mezarla ilgili bilgi veren yazılı taş, frizler ortaya çıkarıldı.