Yönetmenliğini Annie Geelmuyden Pertan'ın üstlendiği belgeselde, farklı sanatçıların gözünden İstanbul anlatılıyor.
Setem Akademi, "Kültürel Farklılığın Renkleri: Sanat ve Şehir" isimli belgeseli, sinemaseverlerle buluşturdu.
Akademinin Şişli'deki merkezindeki gösterim, UNESCO'nun, "Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi"nin 10. yıldönümü kapsamında gerçekleştirildi.
Belgeselin yönetmenliğini üstlenen Annie Geelmuyden Pertan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmi "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" kapsamında yaptıklarını belirterek, "Yaklaşık 4 ay çalıştık. 35 saat kayıt aldık. 7 saat de manzara çektik. Bugün tekrar izlediğimde, eskimediğini gördüm. Azınlık sanatçılarının aldığı ilhamı anlatmak istedik. Hem kendi kültürlerinden hem İstanbul'dan aldıkları ilham. Aynı zamanda, yaşadığımız yerler kaybolsa da hatırlamaya devam ediyoruz, onu anlatmaya çalıştık" ifadelerini kullandı.
Pertan ekiple çok uyumlu çalıştıklarına vurgu yaparak, "Yaklaşık 30 sene, Yeşilçam'da sanat yönetmeni olarak çalıştım. O günden bu güne sinema çok değişti, kolaylaştı. Herşey dijital. O zamanlar çok ağırdık. İlerisi için de bir sanat belgeseli projem de var" dedi.
Pertan: "Filmi yapalı 5 yıl oldu. O günden bugüne çok şey değişti"
Filmin kurgu yönetmenliğini üstlenen kızı Esra Geelmuyden Pertan da her izlediğinde gurur duyduğuna işaret ederek, "Filmi yapalı 5 yıl oldu. O günden bu güne, çok şeyin değiştiğini görüyorum. Selim Sesler de vefat etti. İnsanlar yavaş yavaş ortadan kayboluyor ve İstanbul'un bir mirasını çektiğimi hissediyorum" diye konuştu.
Çekimlerde çok yorulduklarını ve çok çalıştıklarını kaydeden Pertan, şunları aktardı:
"Hem bizim gördüğümüz İstanbul'u, hem sanatçıların İstanbulunu filme koymak istedik. Herkesin duygusu farklıydı. Bazıları kaosu seviyor, bazıları kaostan şikayetçi. Bunu biraz daha objektif bir şekilde yansıtmaya çalıştık."
Esra Geelmuyden Pertan, filmde bir salyangozun, doğadan şehre yolculuğunu ele aldıklarının da altını çizerek, "Filmi yaparken, farklı bir şey koymak istedim ve salyangozu koydum. Bürokrasinin ve aslında her şeyin ne kadar yavaş işlediğini anlatmak istedim. Bir yandan, seyircinin de kendi anlamını bulacağı bir sembol oldu. Bir seyirci, 'Salyangozlar evini sırtında taşıyor, azınlıklar da biraz öyle' demişti" ifadelerini kullandı.
Annesiyle çalışmaktan çok keyif aldığına dikkati çeken Pertan, şöyle konuştu:
"Türkiye'de kadın cinselliği ve cinsiyet farklılığı üzerine bir belgesel yapmak istiyorum. Yurtdışında bir projem var. Fransa ve Türkiye'deki iki atölyede, sanat yapan zihinsel özürlüleri çektik. Onun paralel kurgusu bitmek üzere."
İstanbul'da yaşayan, çeşitli cemaatlere mensup 16 sanatçının anlatıldığı ve tanıtıldığı film, sanatçıların gözünden İstanbul'u ele alıyor.
Belgeselde, opera şarkıcısı Leonidas Asteris, şarkıcı Hayko Cepkin, ressam şair Emilios Eden, fotoğraf sanatçısı Ara Güler ile İzzet Keribar, heykeltraş Sibel Horada ve Suzi Hug-Levi, ressam Erol Sarafyan ve geçtiğimiz yıl yaşamını kaybeden klarnet virtüözü Selim Sesler yer alıyor.
İstanbul Ajans