Küba'nın geliştirdiği Heberferon isimli cilt kanseri ilacı adadaki 400 hastada olumlu sonuçlar verdi. Araştırmacılar elde ettikleri bulguları Küba’daki Cilt Kanseri Çalıştay’ında paylaştı.
Heberferon bazal hücreli karsinomayı hedef alan, enjektabl formda hazırlanan bir ilaç.
Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi tarafından, cilt kanseri tedavisi için 20 yıllık araştırmadan sonra geliştirilen ilaç, tümorün büyümesini engellerken lezyonları azaltıyor ya da tamamen yok ediyor.
Araştırma sürecinde yer alan biyolog Dr. Iraldo Bello, ilacın interferon alfa 2b ve rekombinant insan interferon gamma maddelerinin sinerjistik bir kombinasyonu olduğunu ve dünyada bir benzerinin olmadığını dile getirmişti.
İnterferonlar normalde vücudun bağışıklık hücreleri tarafından salgılanıyor ve çoğalan hücreleri intihara sürükleyebiliyor. Böylece kansere karşı da etki gösteriyor.
Dr. Priscila Torres bazal hücreli karsinomlu hastaların %60'ının ilaca olumlu yanıt verdiğini bildirdi ve daha çok hastanın Heberferon‘dan yarar görebileceğini ekledi.
Heberferon'un piyasaya çıkışının ardından özellikle göz, burun, ağız, kafa derisi, kulak gibi hassas bölgelerin yanısıra büyük tümorlerle ilgili cerrahi işlemlerde azalma görüldü.
Güneşe aşırı maruz kalma nedeniyle cilt kanseri adadaki en yaygın kanserlerden biri.
Dr. Iraldo Bello, piyasaya çıkalı kısa süre geçmesine rağmen ilacın çeşitli cilt kanseri hastalarında olumlu değişikliklere neden olduğunu dile getirdi.