Kleopatra'nın kayıp mezar gizemi çözülüyor

Arkeologlar yaklaşık 20 yıldır Tapuziris Magna tapınağı çevresindeki alanda Mısır kraliçesi Kleopatra ve Romalı general Marcus Antonius'un mezarını arıyorlardı. Yapılan son kazı çalışmalarında bu iki tarihi figürün mezarlarına giden yol keşfedilmiş olabilir.

Arkeologlar Mısır'ın antik Taposiris Magna Tapınağı'nın altında kayalara oyulmuş bir tünel keşfettiler. Bu tünel M.Ö. 51-30 yılları arasında Ptolemaik Mısır'ın son hükümdarı olan Kleopatra'nın kayıp mezarına çıkıyor olabilir. San Domingo Üniversitesi'nden arkeolog Kathleen Martinez tarafından yürütülen kazı projesi sırasında yapılan keşif, Ancient Origins tarafından bildirildi.

Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, yerin 43 metre altında bulunan 4 bin 265 metrelik tüneli "geometrik bir mucize" olarak tanımladı. Bu tünel, antik çağın mühendislik harikalarından biri olarak kabul edilen Yunanistan'ın Sisam Adası'ndaki Eupalinos Tüneli'ne benziyor.

Kleopatra, Romalı general Marcus Antonius'un intihar etmesinin ardından intihar ederek öldü. İkisinin birlikte gömüldüğüne inanılıyor.

20 yıl önce Mısır'a geldi

Martinez, ilk olarak 20 yıl kadar önce Kleopatra'nın mezarını aramak için Mısır'a geldi ve on yıldan fazla süren araştırmalarının ardından, İskenderiye'nin eteklerinde bulunan ve ölüler tanrısı Osiris'e adanmış Taposiris Magna'nın, kraliçenin gömüldüğü yer olmak için önde gelen bir aday olduğuna ikna oldu.

Görmezden gelinen yüzlerce e-postanın ardından Martinez, Kahire'de, o zamanlar Mısır'ın antik eserlerden sorumlu bakanı olan arkeolog Zahi Hawass ile bir görüşme ayarlamayı başardı.

Hawass'ı bölgede kazı yapması için kendisine iki ay süre vermeye ikna etti. Çalışmalar 2004'ten bu yana devam ediyor; ancak yeni buluntu Martinez'in doğru yolda olduğuna dair bugüne kadarki en ikna edici kanıt oldu.

21. yüzyılın en önemli keşfi olur'

Martinez, Heritage Key adlı bloga verdiği demeçte, "Burası Kleopatra'nın mezarı olmak için mükemmel. Mısır'ın son kraliçesinin burada gömülü olma ihtimali yüzde bir bile olsa, onu aramak benim görevim. Eğer mezarı keşfedersek bu 21. yüzyılın en önemli keşfi olacak. Mezarı bulamasak bile burada, tapınağın içinde ve dışında büyük keşifler yaptık" dedi.

Bugüne kadar yapılan kazılarda altın dilli mumyalar ve tapınağın karşısında gömülü Greko-Romen tarzı mumyalar içeren bir mezarlık ortaya çıkarıldı ki bu da Martinez'in bölgede bir kraliyet mezarı inşa edildiği teorisini destekliyor. Ayrıca Kleopatra'yı tasvir ettiğine inanılan bir büst ve yüzünü tasvir eden 22 sikke de bölgede bulunan eşyalar arasında yer alıyor.

Tünele ek olarak, son buluntular arasında biri sfenks gibi görünen iki Ptolemaik dönem kaymaktaşı heykelinin yanı sıra seramik kaplar ve çömlekler de yer alıyor. Tünelin bir kısmının, M.S. 320 ile 1303 yılları arasında bölgeyi vuran antik depremler nedeniyle su altında kaldığına inanılıyor. Bu doğal afetlerin Taposiris Magna'nın çökmesine yol açmış olabileceği düşünülüyor.

Fotoğraf: Mısır Turizm Bakanlığı

Kültür Sanat Haberleri