Kahramanmaraş 2. Kitap ve Kültür Fuarı, KAFUM'da düzenlenen törenle açıldı.
Kahramanmaraş 2. Kitap ve Kültür Fuarı, KAFUM'da düzenlenen törenle açıldı.
20-29 Kasım tarihlerinde KAFUM'da gerçekleştirilecek fuara gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren ile Abdurrahman Dilipak onur konuğu olarak katılıyor. 254 yerel ve ulusal yayınevinin yer alacağı fuarda, 220 şair ve yazar okuyucuları için kitaplarını imzalayacak.
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) düzenlenen 2. Kitap ve Kültür Fuarı açılış töreninde yaptığı konuşmada, cahilliğin kitap okuma alışkanlığıyla sona ermesi temennisinde bulundu.
Eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Türkiye ziyaretindeki "Türkiye’nin gücü bizim, bizim gücümüz Türkiye’nin gücüdür" sözünü hatırlatan Paşayeva, şunları kaydetti: “O yüzden hep bu düşünce ile büyüyün. Kardeşlerinizin gücü sizin. Sizin gücünüz bizim gücümüz. O yüzden ne yapacağız? Birliğimizi ve beraberliğimizi daha da güçlendireceğiz. O birlik ve güç hepimiz için önemlidir. Kitap okumak çok önemlidir. Nasıl diyordu büyük üstat, 'Kırk alimi bir delille inandırdım da bir cahili kırk delille inandıramadım' çok güzel bir söz ve dinimize göre de cahillik cehalet en önemli düşmanımız."
Bölgede çok kötü oyunlar yazıldığını ve senaryolar çizildiğini savunan Paşayeva, o yazılan senaryo ve oynanan oyunlardan olumsuz etkilenilmemesi için gençlerin tarihi ve bugünü çok iyi okuması gerektiğine işaret etti.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem de şehirleri diğerlerinden ayıran önemli özelliklerinin olduğunu, Kahramanmaraş’ın ise edebiyatçı ve şairleriyle anıldığını anımsatarak, Milli Mücadele'yi ateşleyen ve medeniyet mücadelesini başlatan şehrin Kahramanmaraş olduğunu dile getirdi.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ise açılışı gerçekleştirilen fuarın ekonomik kalkınma kadar önemli olduğunu belirtti.
Yazar Abdurrahman Dilipak da okumanın önemine değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın okuduğu bir şiirle Türkiye’nin geleceğinin yeni bir yön aldığını anımsattı.
Kitap fuarının Kahramanmaraş için geç kalınmış bir faaliyet olduğunu dile getiren yazar Ahmet Taşgetiren ise kendisine zaman zaman 'Kahramanmaraş’ın havasında mı suyunda mı ne var ki bu kadar şair ve yazar çıkıyor’ sorusunun yöneltildiğini ifade ederek, "Bizde mayasında bir şey var deriz. Evet şiir o mayanın içerisinden çıkıyor. Türkiye’de birçok şehir farklı özellikleriyle marka oluyor. Kahramanmaraş da şiirin ve edebiyatın başkenti demek" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Kahramanmaraş’ın edebiyat alanında önemli şair ve yazarlar yetiştiren bir kent olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından ikincisi organize edilen ve 20 - 29 Kasım günleri hizmet vermesi planlanan fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Kitapların renkli dünyası "Gökkuşağı Sokak"ta anlatılacak
"Şemsiyeli Gökkuşağı Sokak" ile kitapların renkli dünyası konusunda çağrışım yaratılması hedeflenen fuar kapsamında Kahramanmaraş'ın nostaljik kültür sokağı da oluşturulacak.
Öğrenciler için ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecek fuarda yazar-öğrenci buluşmaları gerçekleştirilecek.
Radyocu Talha Bora Öge'nin yer alacağı "Dua ile Şehitleri Anma Gecesi" kapsamında kent merkezi ve ilçelerde programlar düzenlenecek, ayrıca "Sükutun Sureti: Nuri Pakdil Belgeseli" konulu gala gecesi yapılacak.
AA